Pemex, het Mexicaanse staatsoliebedrijf, wil binnen twee jaar op twintig verschillende plaatsen naar schaliegas boren. Vanwege de liberalisering van de Mexicaanse oliemarkt zijn buitenlandse bedrijven ook erg geïnteresseerd.
“De regering heeft noch de technologie noch de mensen om multinationals de baas te kunnen. De gewone mensen beseffen niet wat schaliegas is of wat de impact is bij extractie”, aldus Waldo Carillo, veearts en oprichter van de milieuorganisatie Amigos del Río San Rodrigo.
Carillo heeft een ranch in Piedras Negras, in de deelstaat Coahuila. Hier ligt een groot gasveld waar misschien ook schaliegas te vinden is. Dit is een gas dat in schalie, gesteente, zit. Om het gas uit het gesteente te krijgen, moet het eerst ondergronds gescheurd worden. Dit noemt men frakken.
Veel nadelen aan frakken
Bij het frakken worden water, zand en chemicaliën in de bodem gepompt. Men komt er steeds meer achter dat hier veel nadelen aan kleven, zoals een groter risico op aardbevingen en grondwatervervuiling. Nog een nadeel is dat frakken veel water kost. Coahuila is een erg droge streek en hier wordt meer water gewonnen dan dat er bij komt.
Carillo: ‘Wij willen de mensen waarschuwen voor de risico’s.’
Dit jaar start de milieuorganisatie een campagne om mensen te waarschuwen voor de gevaren van schaliegaswinning. Volgens Pemex wordt juist vaak een verkeerd beeld geschetst met beperkte of onjuiste informatie.
Einde monopolie
Sinds 2011 heeft Pemex in de noordelijke deelstaten Nuevo Léon en Coahuila naar schaliegas geboord. De komende twee jaar wil het bedrijf ook graag boren in de zuidelijke deelstaat Veracruz. Hiermee is een bedrag gemoeid van zo’n 1,5 miljard euro. Door de grondwetswijzigingen kunnen ook buitenlandse bedrijven investeren in de Mexicaanse olie- en gasindustrie. De monopoliepositie van Pemex behoort hiermee tot het verleden.
Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven