Het project Wat Nu? heeft als doel om vrijwilligers te werven die bereid zijn om in hun woonplaats te helpen met de verzorging van huisdieren, als het baasje dat even niet kan door ziekte.
‘Ik ben ziek en kan de hond niet uitlaten, wat nu?’ Niet iedereen heeft buren of familie die op dat moment even kunnen of willen helpen. Vooral ouderen die plotseling geconfronteerd worden met ziekte of ander lichamelijk ongemak, waardoor ze een tijdje aan huis gebonden zijn, maken zich terecht druk wanneer ze hun hond niet kunnen uitlaten, of een ander huisdier niet de zorg kunnen geven die het nodig heeft.
De juiste zorg
Wat Nu? is een initiatief van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn. Deze organisatie zet zich in voor minima met een huisdier, bijvoorbeeld door het zoeken naar oplossingen voor plotselinge hoge rekeningen bij de dierenarts. Sinds kort is daar ook het project Wat Nu? bijgekomen. Inmiddels zijn er zo’n 500 vrijwilligers in het hele land die bereid zijn om zieke buurt- of plaatsgenoten te helpen als die even niet in staat zijn om zelf voor hun huisdier te zorgen. Het gaat hierbij vooral om mensen die niet het geld hebben voor een uitlaatservice of tijdelijke opvang. En zij willen natuurlijk dolgraag dat hun huisdier wel de juiste zorg krijgt. Initiatiefneemster Lilianne van Doorne vertelt aan PiepVandaag:
“Wij leggen een lijst aan van mensen per postcodegebied. Natuurlijk willen we wel eerst weten wat voor vlees we in de kuip hebben, want het is tenslotte ook een vertrouwenskwestie. In korte tijd zijn er nu 500 vrijwilligers die zich aangemeld hebben, maar dat zijn er natuurlijk bij lange na niet genoeg voor heel Nederland. Maar het project slaat wel aan en heeft al de nodige media-aandacht gekregen, bijvoorbeeld van lokale kranten. En dan zie je ineens dat een hele straat zich aanmeldt.”
Kattenbak
Wanneer Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn een aanvraag binnenkrijgt gaan ze in de database opzoek naar een ‘match’, en zodra die gevonden is worden aanvrager en vrijwilliger met elkaar in contact gebracht. Van Doorne:
“Het gaat bijvoorbeeld om het uitlaten van een hondje, of het meewandelen omdat iemand slecht ter been is. Maar ook kan gevraagd worden om te helpen bij het verschonen van de kattenbak, het konijnenhok of een vogelkooitje.”
Goed gesprek
Voordat een vrijwilliger op de lijst komt te staan vindt er eerst een goed gesprek plaats, want niet iedereen is geschikt voor dit vrijwilligerswerk:
“Het is belangrijk om goed de vinger aan de pols te houden. Veiligheid boven alles. Een goede buur is beter dan een verre vriend, maar tegenwoordig moeten we wel alert blijven.”
Volgens Van Doorne snijdt het mes van Wat Nu? aan twee kanten; niet alleen wordt het dier geholpen met goede zorg, ook neemt het feit dat iemand zich niet druk hoeft te maken over zijn of haar huisdier veel zorgen weg, waardoor mensen vaak sneller weer de oude zijn.
Aanmelden
Wil jij je ook aanmelden als vrijwilliger, om zowel dieren als hun zieke baasjes te helpen? Neem dan contact op met Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn, door een mailtje te sturen naar info@huisdierenwelzijn.nl. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen voor een kennismakingsgesprek. Vrijwilligers moeten 18 jaar of ouder zijn en aantoonbaar in het bezit zijn van een aansprakelijkheidsverzekering. De stichting kan niet verantwoordelijk gesteld worden wanneer er iets misgaat, zo staat op de website te lezen.
Klik hier voor meer informatie over project Wat Nu?
©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Beste lezer, Dank jullie wel voor het delen van het bericht over het project Wat Nu? Het resultaat is dat we nu al 1100 vrijwilligers hebben die indien er een zorgvraag komt bereid zijn om in de eigen buurt te helpen. Wij hebben al 20 keer een match kunnen maken. Dus een succesvolle start.
Maar 1100 is natuurlijk voor ons prachtig, maar zeker nog niet voldoende. Per dorp, per stad willen zij meer mensen op onze lijst. Vanuit alle hoeken van ons land, zodat we snel kunnen koppelen. Ons verzoek is dan ook het bericht -als je dat nog niet hebt gedaan- te delen via je Facebook of andere social media. Dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd voor de totstandkoming van project Wat Nu? Namens ons team (Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn). Dank jullie wel.
Ik zou me graag verdienstelijk willen maken in mijn eigen buurt voor mensen die door omstandigheden hulp nodig hebben bij verzorgen van hun huisdier .
Hoi
Willem ff zeggen dat ik dit heel goed vind. 3jr geleden heb ik een auto ongeluk gehad niet 1.5 jr plat gelegen /slecht te been. Had niemand om mijnwerker uit te laten en na 1 jr de beslissing genomen om haar weg te doen…met pijn in me hart heb ik een goed huisje voor haar gezocht.
Nu heb ik gelukkig weer 2 honden en een kat ohja heb ook 2 kinderen hahaha. Ik wil graag mensen helpen want ik weet wat t is.
Geweldig dat dit professioneel aangepakt wordt, want dit kan inderdaad voor veel mensen en hun dieren een groot probleem vormen. En veel andere mensen, waaronder ik zelf, vinden het misschien leuk om te helpen.
Dank je wel Jeroen. Het animo om deel te nemen is heel groot. Veel mensen willen echt wel in hun eigen buurt iemand een handje helpen. Dat merken wij aan de vele aanmeldingen. Maar wij gaan voor een hele grote landelijke lijst met vrijwilligers in liefst elke provincie, stad, dorp, wijk en buurt. Hoe meer mensen, des te eerder kunnen wij een goede match realiseren. Dus meld je aan via http://www.huisdierenwelzijn.nl en deel het Piep bericht met je vrienden.