Wat gebeurt eigenlijk met de stieren direct na het stierengevecht? Dierenwelzijnsorganisaties maakten een reportage hierover met beelden uit Bilbao, Spanje.

na het stierengevecht
Wat gebeurt er met de stier na het stierengevecht? | Foto: CAS International/AnimaNaturalis

Na het stierengevecht worden de stieren door paarden weggesleept naar de achterkant van de arena. Hier verdwijnen ze uit het zicht van het publiek.

Na het stierengevecht

In theorie zou de stier in deze fase al dood moeten zijn, maar de praktijk wijst vaak anders uit: de stier is soms nog bij bewustzijn. Met deze beelden willen CAS International en AnimaNaturalis zichtbaar maken wat er achter de schermen met de stieren gebeurt na het stierengevecht. Een slager neemt het lichaam van het dier onder handen: hij snijdt het in stukken en haalt de organen eruit. Bekijk de reportage hier (LET OP: de beelden kunnen als schokkend ervaren worden):

De beelden werden gemaakt tijdens de Aste Nagusia-festiviteiten in de arena Vista Alegre in Bilbao, Spanje.

Desinteresse in stierenvechten

En de desinteresse voor het stierenvechten groeit niet alleen in Bilbao, maar ook in de rest van Spanje. Het aantal stierengevechten daalde met 63 procent sinds 2007. Volgens recente enquêtes is meer dan 50 procent van de Spanjaarden voor het verbieden of inperken van het stierenvechten (SocioMétrica, 2019). Daarnaast wees een studie van Fundación BBVA in 2022 uit dat 8 op de 10 Spanjaarden tegen het gebruik van dieren voor het stierenvechten is. Daarnaast, volgens een recent onderzoek uitgevoerd door Ipsos I&O Public voor CAS International, laat zien dat de meerderheid van de bevolking de stierengevechten in Spanje, Frankrijk en Portugal afwijzen. 77 procent van de respondenten vindt dat het stierenvechten dieren te veel leed toebrengt en 58 procent vindt dat het verboden moet worden.

#NoEsMiCultura

Spaanse organisaties zijn sinds begin dit jaar bezig met het verzamelen van handtekeningen voor het burgerinitiatief #NoEsMiCultura. Spaanse organisaties moeten vóór februari 2025 500.000 handtekeningen verzamelen om de wettelijke bescherming van het stierenvechten op te heffen, door het intrekken van Wet 18/2013, die het stierenvechten tot cultureel erfgoed van Spanje verklaart. Hierdoor krijgen de regionale en lokale overheden weer eigen bevoegdheden op het gebied van cultuur en entertainment. CAS International steunt het burgerinitiatief.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer