Hertenjongen liggen vaak alleen op een stil, beschut plekje. Veel mensen die zo’n hertje, meestal een ree, vinden, denken dat het dier verlaten is en hulp nodig heeft. Dit is gewoonlijk niet het geval! Moederhert is vast in de buurt, ook al is zij niet zichtbaar: laat het hertje daarom met rust.
Herten laten hun jongen overdag en ‘s nachts voor lange periodes alleen. De jonge dieren kunnen hun moeders niet bijhouden als deze op zoek gaan naar voedsel en om te voorkomen dat ze uitgeput raken, blijven de kalfjes achter op een beschutte, rustige plek. Mensen die een reekalfje zien liggen denken soms dat het hulp nodig heeft en willen er met de beste bedoelingen voor zorgen. Onbedoeld brengen ze zo’n jong dan juist in gevaar. Vind je een hertenjong (meestal een ree), loop dan zachtjes weg en laat het met rust.
Herten zijn doodsbang voor mensen, helaas vaak terecht. Als je een reekalfje aantreft kan het gaan gillen: niet omdat het pijn heeft, maar omdat het bang is en zijn moeder roept. Je stelt het diertje dan ook absoluut niet op zijn gemak door het te aaien. Het is een wild dier dat door de angst en stress zelfs kan overlijden. Daarnaast breng je op deze manier mensengeur over op het jong, waarna de kans bestaat dat moederhert het jong verstoot.
Wat moet je doen als je een reekalfje alleen aantreft?
Raak het dier niet aan
Blijf van het hertje af, behalve als het dier in direct gevaar is, bijvoorbeeld omdat het midden op de weg ligt. Als moederhert mensengeur ruikt, kan ze haar jong verstoten.
Loop zachtjes weg
Bijna altijd is het moederhert vlakbij. Heb je een hond bij je, doe deze dan aan de lijn.
Bel experts
Ben je toch bezorgd over het reekalfje, bel dan de lokale hulpdiensten zoals de dierenambulance of meldnummer 144.
Dit hertje dat ten onrechte naar de opvang voor wilde dieren in Engeland, Wildlife Aid, werd gebracht, gaat snel terug naar de plek waar het vandaan kwam.
Bronnen: Wildlife Aid en Faunabescherming ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde