Even leek het erop dat walvissen klimaatredders waren doordat ze koolstof uit de atmosfeer verwijderen. Maar een nieuwe studie toont aan dat de hoeveelheid koolstof die de dieren uit de atmosfeer halen, te klein is om klimaatverandering significant tegen te gaan.
Sommige zoogdieren zijn van onschatbare waarde voor het absorberen van koolstofemissies, zoals Afrikaanse olifanten, witte neushoorns en Afrikaanse buffels. Dit komt door de manier waarop zij omgaan met hun omgeving. In december publiceerden wetenschappers een studie die beschrijft hoe het behoud van walvispopulaties een rol zou kunnen spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Maar dat weerlegt een recente studie die werd gedaan onder leiding van de Universiteit van Griffith in Australië. Onderzoekers wereldwijd onderzochten het mogelijk klimaat reddende effect van walvissen. Hun conclusie is dat de hoeveelheid potentiële koolstof die de dieren uit de atmosfeer halen, te klein is om een significante impact te hebben op de loop van klimaatverandering.
Walvissen
Wel zijn walvissen belangrijk voor het gezond functioneren van het mariene ecosysteem, benadrukken de onderzoekers.
“Onze studie ondersteunt dat walvissen belangrijk zijn voor het mariene ecosysteem, maar dat hun bijdrage aan de wereldwijde koolstofstroom te klein is om de koolstof in de atmosfeer effectief te verminderen”, zei dr. Olaf Meynecke, die het onderzoek leidde.
Valse hoop
De onderzoekers zeggen dat de media die de dieren als klimaatredders wegzetten, valse hoop creëren. Het overdrijven van hun vermogen om de door de mens veroorzaakte klimaatverandering tegen te gaan, leidt volgens dr. Meynecke af van bestaande en effectieve methoden om broeikasgassen te verminderen. Dat heeft ook indirecte gevolgen voor de walvispopulaties.
Biomassa
Wel zouden de dieren koolstof kunnen vastleggen via hun biomassa, waarin koolstof tientallen jaren (afhankelijk van hun levensduur) wordt vastgehouden. Wanneer het dier sterft en op de oceaanbodem terechtkomt, wordt hij uiteindelijk bedekt met sediment.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma