Noord-Atlantische walvissen moeten steeds vaker noodgedwongen buiten beschermde gebieden zwemmen op zoek naar voedsel. Daardoor belanden ze in drukke scheepvaartroutes, met alle risico van letsel en zelfs overlijden.
Steeds vaker worden de zeer bedreigde Noord-Atlantische walvissen gedwongen om buiten hun beschermde gebieden te zwemmen. Zo belanden ze regelmatig in één van de drukste scheepvaartroutes van de wereld, langs de oostkust van Noord-Amerika. Ze lopen daar het risico om gewond te raken door vistuig of botsingen met schepen.
Noodgedwongen koersverandering
De dieren zwemmen van nature lange afstanden om voedsel te vinden en te paren, maar uit metingen van het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) blijkt dat de dieren hun routes steeds vaker veranderen. Met name vanwege klimaatverandering en de toename van menselijke activiteit. IFAW:
“Veel van de bestudeerde walvissen hadden littekens van eerdere verstrikkingen in vistuig of botsingen met schepen.”
In beschermde gebieden moeten schepen hun snelheid verminderen om botsingen te voorkomen. Nu blijkt dat walvissen noodgedwongen ver buiten hun gebruikelijke gebied zwemmen, vindt IFAW dat er meer beschermde zones nodig zijn voor deze soort. Ook alternatief visgerei waar walvissen niet in verstrikt kunnen raken, kan mogelijk bijdragen aan een oplossing.
Hoewel er in 2023 een kleine stijging was van de geschatte populatie, van 356 in 2022 naar 372 walvissen, gaan er nog steeds meer walvissen dood dan erbij komen. Dit jaar zijn er 20 kalveren geboren, dat zijn er acht meer dan vorig jaar. Maar volgens Philip Hamilton, een senior wetenschapper die betrokken is bij het onderzoek, is het nog te vroeg om te juichen:
“De populatie van de noordkaper kampt nog steeds met jaarlijkse sterfgevallen die de hersteldrempel overschrijden. Met de huidige populatie die begin 2023 op slechts 372 exemplaren wordt geschat, kan elk verlies de herstelpogingen aanzienlijk belemmeren.”
Dit jaar al negen walvissen gestorven
Dit jaar zijn er tot nu toe al negen walvissen gestorven, het grootste aantal sinds 2019. Vaak door de visserij. Van de vier walvissen van wie bekend is waaraan ze zijn gestorven, stierf één door verstikking in vistuig. De andere drie stierven nadat ze door een boot waren geraakt.
Bronnen:
- The Animal Reader
- Cape Cod Times
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
#GNvdD: Griekse rederij wijzigt koers om walvissen te beschermen
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma