Een nieuwe poging om een walvisreservaat in de Zuidelijke Atlantische Oceaan te vestigen, werd wederom tegengehouden door een minderheid van walvisjagende landen tijdens een internationale bijeenkomst in Peru.
Op een bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) in Lima, Peru eind september, dienden Argentinië, Brazilië, Zuid-Afrika en Uruguay een voorstel in om de walvis te beschermen. Het voorstel zou de walvisjacht permanent verbieden in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Maar het plan werd gedwarsboomd door een minderheid van pro-walvisvaartlanden, die in het plan een bedreiging van hun economische belangen zien.
Walvisjagende landen zijn de minderheid
En dankzij die minderheid lukte het niet om de nodige driekwart meerderheid te behalen: 40 landen, waaronder Nederland, stemden vóór het walvisreservaat, 14 stemden tegen en 3 landen onthielden zich van stemming. Het voorstel heeft het met één stem niet gehaald.
Al 26 jaar wordt het voorstel tegengehouden door landen die voor de walvisjacht zijn. Als het voorstel was goedgekeurd, zou er een derde toevluchtsoord komen, naast de Indische Oceaan en Antarctica. In dit gebied mogen walvissen helemaal niet gejaagd worden en worden maatregelen genomen om het ecosysteem en populaties te herstellen. Matt Collis, die de delegatie van natuurbehoudorganisatie IFAW tijdens de IWC-vergadering leidde:
“Opnieuw is een voorstel voor een walvisreservaat in de Zuidelijke Atlantische Oceaan geharpoeneerd door een minderheid van landen die voorstander zijn van de walvisvaart.”
De IWC, waar ook Nederland aan meedoet, is in 1946 bij verdrag opgericht omdat het slecht ging met de walvis. En hoewel de commerciële walvisjacht inmiddels verboden is, worden walvissen nog steeds bedreigd: door klimaatverandering, vervuiling, doordat de dieren gevangen worden als bijvangst of voor onderzoeksdoeleinden. Dr. Madison Miketa, wildlifewetenschapper bij Humane Society International (HSI):
“Walvissen zijn levend veel meer waard dan dood en zijn van cruciaal belang voor gezonde, productieve oceanen. Voor gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme en inkomsten uit walvisspotten, of voor gemeenschappen die afhankelijk zijn van gezonde visbestanden, is de aanwezigheid van overvloedige walvispopulaties een reddingslijn.”
Op de IWC-bijeenkomst was niet alleen maar slecht nieuws. Twee voorstellen die het verbod op walvisjacht ongedaan wilden maken, kwamen er niet doorheen. Verschillende landen, waaronder Cambodja, Ghana, Congo en Senegal beargumenteerden dat de walvisjacht noodzakelijk is voor voedselzekerheid. Ze wilden daarom naast het toevluchtsoord, ook het moratorium van de walvisjacht beëindigen. Die verbiedt de commerciële walvisjacht al veertig jaar.
Maar de EU diende juist een voorstel in om het moratorium te behouden en kreeg daarvoor de steun van een grote meerderheid. Grettel Delgadillo van HSI Latijns Amerika:
“Dankzij het moratorium zijn de levens van honderdduizenden walvissen gered en zijn veel soorten van de rand van uitsterven gered. Commerciële walvisjacht is onethisch, onhoudbaar en onnodig.”
Bronnen:
- World Animal News
- The Canary
- Humane Society International
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
IJsland legt eigen walvisschip aan de ketting vanwege dierenleed
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?