In Italië hebben duikers een walvis van circa 10 meter lang gered die vast zat in een vissersnet. Het dier raakte verstrikt in het net in de buurt van het eiland Salina, ten noorden van Sicilië. De potvis heeft geluk gehad. Veel zeedieren komen vast te zitten in visnetten maar blijven onopgemerkt. Dat overleven ze meestal niet.
Vier biologen die zich inzetten voor het beschermen en redden van zeeschildpadden zagen de walvis en namen direct contact op met de kustwacht. Zij konden de walvis uit zijn benarde positie bevrijden. Toen het dier bevrijd was zwom het onmiddellijk naar drie andere walvissen die in de omgeving waren blijven hangen toen het dier verstrikt raakte. Volgens de autoriteiten waren de vissers illegaal aan het vissen. De netten zijn in beslag genomen.
Italian Coast Guard divers work to free a whale caught in a fishing net off the coast of Lipari, Italy
Credit: Italian Coast Guard/Handout via Reuters pic.twitter.com/kupfUc2dGt— Pixiedust (@PixiedustJtT) July 1, 2020
Veel potvissen, dolfijnen, bruinvissen, zeeschildpadden, etc, komen op een vreselijke manier om het leven door visnetten en visgerei. Het aantal walvisachtigen dat verstrikt raakt is schrikbarend hoog en toont aan dat er nog veel te weinig gedaan wordt om deze sterfgevallen te voorkomen. Dit is een wereldwijd probleem.
Divers in Italy freed a sperm whale trapped in a large, illegal tangled fishing net off the coast of Lipari, north of Sicily.
We could all benefit from taking this approach in life#Tiredearth #ClimateAction #ClimateChange pic.twitter.com/G1aoCKJPv0— Green Planet (@Elizabeth_Ruler) July 2, 2020
Spookvistuig
Ook worden veel dieren gedood door spookvistuig. Spookvistuig zijn in zee verloren of gedumpte visnetten. Deze netten zijn gemaakt om vissen te vangen en kunnen tot wel zeshonderd jaar later in de oceaan blijven zwerven en blijven dan constant slachtoffers maken. De zeedieren die in zulke netten verstrikt raken, sterven een pijnlijke dood. In zeven van de tien gevallen dat een zeedier ergens in verstrikt raakt, is spookvistuig de oorzaak.
Gelukkig werd de walvis nabij het eiland Salina opgemerkt door vier oplettende biologen en kon het dier gered worden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?