Een bultrugwalvis is dood aangetroffen op een strand aan de Gold Coast van Australië. Het dier werd eerder bevrijd uit visnetten, maar strandde een paar uur later toch op een openbaar strand en overleed.

visnetten
Bultrug | Foto: Pixabay

De 12 meter lange walvis zat verstrikt in visnetten en touwen. Het vistuig bleek afkomstig van Tasmanië, wat betekent dat het dier zo’n 1700 kilometer met het vistuig had rondgezwommen. Door het meeslepen van de netten en touwen was het dier ontzettend verzwakt. Commandant Neil Yates van Port Macquarie Marine Hulp:

“Het lijkt erop dat het dier al een jaar verstrikt heeft gezeten. Daarom was het er slecht aan toe.”

Nadat NSW National Parks and Wildlife Service (NPWS) het dier bevrijdde van het vistuig, lukte het de walvis dan ook niet om terug te zwemmen naar dieper water. Slechts uren later strandde de bultrug en overleed het dier.

Migratie
De jaarlijkse migratie van de bultrugwalvis is van start gegaan. Dit betekent dat de dieren van de warmere wateren rond Queensland naar de koudere wateren in Antarctica trekken, op zoek naar voedsel. Dit is een zware reis, waar de bultruggen veel energie voor nodig hebben. Directeur Shona Lorigan van de walvis reddings- en onderzoeksorganisatie ORRCA:

“Ze eten tijdens de migratie niet echt. Als ze geluk hebben kunnen ze zich onderweg voeden, maar het grootste gedeelte doen zij als ze zijn aangekomen in Antarctica. Ze besteden dus een enorme hoeveelheid energie aan de reis. Als ze extra gewicht hebben om mee te slepen, of het nou een visnetval is of boeien, maakt het de reis veel zwaarder.”

visnetten
Bultrug met jong | Foto: sanc0612/flickr

ORRCA heeft al op veel meldingen over verstrikte walvissen moeten reageren dit jaar. Deze dieren zaten verstrikt in vistuig zoals visnetten, touwen, boeien of ander achtergelaten of verloren materialen van visersboten.

Gevaar door haaien
De stranden in de buurt zijn gesloten vanwege het gevaar door haaien die op de dode walvis afkomen. Neil Yates:

“Het karkas is aan het ontbinden. Er zullen stukken in het water drijven die grote roofdieren aantrekken. Ga niet het water in. Ik kan je verzekeren dat er heel wat grote haaien rondzwemmen.”

De walvis wordt begraven in een diep gat op het strand. Dit was de laatste optie, nadat pogingen om het dode dier terug naar zee te slepen mislukten.

Bronnen: ABC, AB Times ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen