Een Groenlandse walvis in het Oosterdok? Normaal gesproken komt deze walvis niet in Nederland voor en kun je het zoogdier alleen op de Noordpool spotten. Speciaal voor de Walvisweken is er een walvisstaart van bijna vier meter hoog in het Oosterdok bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam geplaatst. Met de plaatsing van deze staart geeft Het Scheepvaartmuseum het startsein voor de vierde editie van de succesvolle, zomerse Walvisweken. Van 8 juli tot en met 3 september 2017 staat Het Scheepvaartmuseum samen met Museum In ’t Houten Huis, het Zaans Museum en Ecomare in het teken van de walvis.
De vier musea en partner Wereld Natuur Fonds (WNF) vertellen tijdens de Walvisweken, ieder vanuit hun eigen collectie of expertise, het verhaal van de walvis: van walvisjacht tot beschermde diersoort. Jong en oud leren op een interactieve manier alles over dit bijzondere zoogdier en het belang van schone oceanen. Het programma, met data en tijden, is te vinden op www.hetscheepvaartmuseum.nl/walvisweken.
Zomerse buitenactiviteiten: word wakker met de walvis
Het Scheepvaartmuseum staat bol van de zomerse buitenactiviteiten, zoals ‘Wakker worden met walvissen’, een picknick op de steiger en een heuse expeditie. Bij Het Scheepvaartmuseum kunnen bezoekers mee op een spannende expeditie. Met een verrekijker in de hand en een expeditie hesje aan bezoeken zij met een gids de tentoonstelling ‘Het verhaal van de walvis’ en spotten zij samen de walvisstaart in het Oosterdok. De gids vertelt over de Groenlandse walvis: het dier is maar liefst tussen de 18 en 20 meter lang en kan wel 200 jaar oud worden, één van de langst levende dieren ter wereld. Dit jaar kunnen families ook elke ochtend meedoen met de nieuwe buitenactiviteit ‘Wakker worden met walvissen’. Een vrolijke mix van yoga, gymnastiek en dansen waarbij bezoekers beenspieren ontwikkelen als een krachtige staart. Spring, beweeg, geniet en word weer fit voor een nieuwe dag. Ook kunnen bezoekers mee met ‘Amsterdams Plastic Vissen’ met Plastic Whale, de eerste professionele plastic fishing company ter wereld.
Verdere activiteiten
Er is tijdens de Walvisweken nog meer te doen bij Het Scheepvaartmuseum. Er is een poppenkast, schminken, een dagelijks kleuterprogramma ‘Hé, dikke walvis!’ en er zijn prachtige portretten van oud-walvisvaarders van Gerald Wessels tentoongesteld. Op alle Walviswekenlocaties ligt er een WNF doe-boekje Noordzee klaar met informatie over de bruinvis en de bultrug en een speurtocht. Door een walviscakeje te eten in museumcafé-restaurant Stalpaert in Het Scheepvaartmuseum help je het WNF. Een deel van de opbrengst gaat naar het fonds. Ook bij Museum In ’t Houten Huis, het Zaans Museum en Ecomare zijn er walvisactiviteiten voor het hele gezin. Voor het programma zie www.hetscheepvaartmuseum.nl/walvisweken.
Walvisweken partners
Het Scheepvaartmuseum beheert de belangrijkste walvisvaartcollectie van Nederland. Deze collectie én de strategie dat het museum meer bewustzijn wil creëren voor de veranderende wereld om ons heen vormde in 2014 het uitgangspunt voor het ontwikkelen van de eerste editie van de Walvisweken. Met de Walvisweken wil Het Scheepvaartmuseum samen met haar partners bezoekers bewust maken van het verleden en de hedendaagse ontwikkelingen rond de walvis; de gevolgen van de (historische) jacht op walvissen en de vervuiling van onze oceanen. De Walvisweken is een samenwerking tussen Het Scheepvaartmuseum, Museum in ’t Houten Huis, het Zaans Museum, Ecomare en het Wereld Natuur Fonds. Bezoekers zijn positief over de Walvisweken, zij beoordelen het programma met een rapportcijfer 8,4. De hoge en stijgende waardering zijn voor Het Scheepvaartmuseum en de betrokken partners een belangrijke motivatie om de Walvisweken voort te zetten.
Persbericht Het Scheepvaartmuseum