Sinds gisteren is een radiospot van Wakker Dier te horen, waarin consumenten worden opgeroepen om aangifte te doen van producten die mogelijk kooiei bevatten. Op producten als koekjes, cakes, toetjes, taarten, pasta’s en sauzen staat vaak alleen ‘ei’, ‘eiwit’ of ‘eigeel’ als ingrediënt. Onduidelijk is dan of de eieren van kooi-, scharrel- of bijvoorbeeld vrije-uitloopkippen komen. Wakker Dier wil met de oproep de verdachte producten in kaart brengen, fabrikanten aanspreken en consumenten waarschuwen.
Wakker Dier:
“Bij het kopen van een doosje eieren, kiezen veel mensen bewust voor diervriendelijkere eieren, zoals vrije-uitloop, biologisch of rondeel. Maar elk jaar krijgen zij hiernaast gemiddeld nog eens 44 eieren binnen via producten zoals taarten, pasta’s en sauzen. Dit kunnen kooieieren zijn.”
De radiospot valt binnen de kooiei-campagne die Wakker Dier afgelopen juli startte. De campagne is erop gericht om zoveel mogelijk kippen uit kooien te helpen, en waar mogelijk de wei in te krijgen.
Steeds meer bedrijven kooiei-vrij
Doosjes kooieieren zijn vanwege dierenleed al tien jaar niet meer verkrijgbaar in de supermarkt. Ook andere bedrijven saneren het kooiei, zoals Honig, Heinz Sandwich Spread, Subway (naar vrije-uitloopei), Olvarit, John West (naar vrije-uitloopei), Gijs Streekproducten en Yil’driz. Bij de merken Bolletje, Valess en Jan Pannenkoek worden de scharreleieren vervangen door vrije-uitloopeieren. Horecagroothandel DeliXL besloot afgelopen zomer na een radiospot van Wakker Dier de vloeibare kooiei-producten uit de schappen te verwijderen.
Kooieieren in Nederland
Eieren die verscholen zitten in producten, zowel in de supermarkt als in de horeca, kunnen afkomstig zijn van kippen die in kooien gehouden worden. In een Europese kooi hebben de dieren amper meer dan een A4’tje leefruimte. De eieren kunnen ook uit een nog krappere kale legbatterijkooi komen die in de EU is verboden wegens dierenleed. Legbatterijeieren kunnen vanuit bijvoorbeeld India, China, de VS of Oekraïne Nederland binnenkomen. Wakker Dier vindt dat een kip niet achter tralies op draadgaas hoort, maar moet kunnen scharrelen in stro en een (beschutte) weide verdient. Zij dringt daarom bij fabrikanten aan op een einde aan het gebruik van kooiei.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?