Tienduizenden bezoekers, een rumoerige kermis en 350 kramen was het decor gisteren in het Gelderse Druten, waar een grote hoeveelheid dieren te koop werd aangeboden tijdens de traditionele Leste Mert, de ‘laatste markt’. Er waren opvallend veel jonge boerderijdieren en zelfs kamelen en lama’s ontbraken niet, want die kun je huren. Alleen: waarom willen we markten met dieren in een voor mensen feestelijke omgeving, terwijl dat voor de dieren een volstrekt ongeschikte plek is?
Paardenmarkten en markten met dieren in het algemeen zijn vaak een oude traditie binnen een gemeenschap en bepalen de cultuur van een dorp of stad. De traditie groeit echter mee met de tijd en dat betekent modern vertier met harde (live) muziek en enorme hoeveelheden bezoekers die een biertje niet schuwen. De dieren bevinden zich dus een omgeving met erg veel impulsen waaraan in Druten ook zeer jonge dieren blootgesteld werden. Dat de jonge beestjes een trekpleister waren is duidelijk, want ze bevonden zich middenin de drukte.
Herrie is stress
Op de paardenmarkt in Hedel legden we vast dat dieren urenlang aan lawaai van muziek en rumoerige bezoekers blootgesteld werden, net als op meer van dit soort markten. Het lijkt erop dat bij dergelijke evenementen voor het gemak wordt vergeten dat het onnodig toedienen van stress en beperken van natuurlijk gedrag door een bak herrie en rumoer over de dieren uit te storten bij wet verboden is. Tenzij we ‘stress’ enkel staven aan menselijke emoties en niet in staat zijn om de vertaalslag te maken naar dieren. Want wat voor ons een gezellige feeststemming is, wordt door dieren toch echt anders ervaren. De feesten groeien mee met de tijd maar niet met de wet.
Hooi als decor
Bekijk onderstaande foto’s van de Leste Mert in Druten, die voor Animals Today werden gemaakt door 1037 Against Animal Cruelty. We zien veel hooi en dat lijkt dus goed geregeld, maar ook hier her en der kort aangebonden dieren die helemaal niet bij het hooi kunnen. Op veel plekken is het hooi slechts een decorstuk. Veel van de onderstaande foto’s lijken dan ook idyllisch, maar dat is schijn. Deze dieren hadden geen fijne dag.
Markten met dieren zijn niet meer van deze tijd. De Wet dieren biedt alles om hier paal en perk aan te stellen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
DIEREN ZOUDEN HUN EIGEN INSTINCT MOETEN HEBBEN MET DE HERSENEN DIE DE MENS OP DIT MOMENT HEEFT. ONS INSTINCT IS AL AFGENOMEN DOOR DE MENSEN DIE DENKEN DAT HIJ BOVEN ANDERE MENSEN EN DIEREN STAAT! IK DENK DAT DIEREN MET HUN INSTINCT EN HERSENSEN VAN DE MENS DEZE WERELD TOT EEN BETERE WERELD HADDEN KUNNEN BRENGEN. Is Ons Mensen nooit gelukt!!!!!!
Het mensDOM…..en het DierenRIJK ha ha dat zegt eigelijk al alles TOCH !!!!
Het is toch ook weer niet te geloven dat dit allemaal maar kan en mag in Nederland. Dieren worden door bezoekers blijkbaar alleen maar gezien als dingen voor vermaak, voor handel of om af te slachten en op te vreten.
De gewetenloze handelaren die al die dieren hier onder deze omstandigheden vastbinden hebben geen enkel mededogen, laat staan invoelingsvermogen hoe zo’n dier een dergelijk lawaaiig en druk festijn ervaart.
En wanneer er wetten en regels zijn, waarom hoeven deze lieden zich daar dan niet aan te houden? Een gewone burger moet zich toch ook aan de wet houden? Hoe is dit toch mogelijk? Waarom hebben we overwegend zulke slechte bestuurders die hier totaal niets om geven en dit telkens maar toejuichen? Alles voor weer een beetje extra omzet onder het mom van “traditie”?