Sinds de coronapandemie is het houden van mieren in een mierenboerderij enorm gestegen in populariteit. Ze worden vaak gepromoot als educatief speelgoed, omdat ze een inkijkje geven in de wereld van mierenkolonies. Maar er is ook kritiek.

mierenboerderij
Mierenboerderij | Foto: screenshot video Homemade Ecosystems/YouTube

 

Hoewel men mieren vaak al in huis vindt – vooral als er net jam is gegeten – zijn de dieren ook steeds populairder als ‘huisdier’. De mieren zitten dan in een mierenboerderij: waarbij zand wordt omringd door glazen wanden zodat de dieren altijd zichtbaar zijn. Het ‘speelgoed’ werd halverwege de vorige eeuw bedacht door Milton Levine, maar tijdens de coronapandemie beleefde de mierenboerderij een heropleving.

mierenboerderij
Mierenboerderij | Foto: screenshot video Homemade Ecosystems/YouTube

Mierenboerderij populair

Nederlandse webshops die mierenboerderijen verkopen, hebben het de laatste jaren erg druk. Zeker onder kinderen zijn ze populair. De populairste soort voor in de mierenboerderijen zijn de Lasius niger, oftewel de zwarte wegmier, die je ook in de tuin tegenkomt. Maar ook de oogstmier – Messor barbarus – een soort die in Zuid-Europa voorkomt, is populair. Via de post worden de dieren verstuurd, zoals te zien in onderstaande video, die we alleen tonen om te laten zien ter verduidelijking -niet als reclame voor het fenomeen mierenboerderij:
.

Mieren en biodiversiteit

Wereldwijd leven zo’n 20 biljard mieren en er bestaan meer dan 12.000 soorten. Mieren zijn in het wild juist zeer goede ‘boeren’. Mieren dragen veel bij aan het natuurlijk evenwicht en de biodiversiteit. Ze vervullen een belangrijke rol in het bemesten van bossen en velden omdat zij afvalstoffen kunnen omzetten die de grond bevruchten. Andere miersoorten fokken en ‘melken’ bladluizen of kweken paddenstoelen, of voeden en snoeien planten. Sommige plantsoorten zijn geheel afhankelijk van mieren voor zaaddistributie. De mieren verspreiden de zaadjes, waar een beloning aan vast zit voor de mier zodat ze ermee gaan slepen. Ook zijn ze belangrijk voor de beluchting van de grond.

mierenboerderij
Mieren leven in symbiose met bladluizen, die ze ‘melken’ voor suikerwater | Foto: Katje Schulz via Wikimedia CC BY 2.0

Niet gedomesticeerd

Voorstanders van mierenboerderijen zeggen dat het een educatieve functie heeft voor kinderen en dat de dieren niet lijden in de mierenboerderij. Toch bezwijken veel mieren tussen de glazen wanden aan stress, door alle drukte en verstoring van hun leefomgeving. Bovendien kunnen de dieren weinig natuurlijk gedrag vertonen: in het wild verplaatsen ze zich over enorme gebieden en leven ze in grote, sociale kolonies. Daarnaast zijn mieren niet gedomesticeerd, waardoor ze ook geen relatie met mensen kunnen opbouwen, net als reptielen. Mierenboerderijen kopen reduceert de levens van deze belangrijke insecten tot handelswaar en speelgoed. En daar is niets educatiefs aan.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma