De bouw van een octopusfarm op de Canarische Eilanden in Spanje, heeft bij dierenorganisaties en wetenschappers grote zorgen gewekt over het welzijn van deze intelligente wezens. AnimalsToday publiceerde hierover vorige week. Hun intelligentie en zelfbewustzijn sluiten volgens wetenschappers uit dat gekweekte octopussen niet zouden lijden, zoals multinational Nueva Pescanova stellig beweert.

Waarom gekweekte octopussen zullen lijden
Octopussen leven solitair | Foto: publiek domein

Organisaties en wetenschappers dringen er bij Nueva Pescanova op aan om het project onmiddellijk stop te zetten, op grond van het feit dat de kwekerij niet alleen wreedheid jegens octopussen begaat, maar ook in tegenspraak is met haar eigen claims op het gebied van bedrijfsduurzaamheid.
Een van de zorgen is dat de kwekerij dolfijnen en schildpadden in de buurt van de locatie zou kunnen bedreigen. Lozingen kunnen bijdragen aan de lokale watervervuiling en CO2-uitstoot. De waarschijnlijkheid van deze gevolgen werd door de regering van de Canarische Eilanden als ‘aanzienlijk hoog’ beschouwd.
.

Rapport: Plannen voor grootste octopuskwekerij zijn roekeloos

De kwekerij zou jaarlijks ongeveer een miljoen octopussen kweken voor consumptie en sommige wetenschappers noemen de voorgestelde ijzige vorm van kweek ronduit ‘wreed’, maar de Spaanse multinational achter de plannen ontkent dat de octopussen zullen lijden.

De octopus

Octopussen leven solitair en zijn zeer intelligente, nieuwsgierige dieren die beschikken over een korte- en langetermijngeheugen. Octopussen kunnen spelen, voorwerpen hanteren en vooruitdenken. Ze zijn ook in staat allerlei patronen en vormen goed van elkaar te onderscheiden. Behalve om zijn hoge intelligentie, staat de gewone octopus of Europese achtarm bekend om zijn scherpe zicht en het vermogen om van kleur te veranderen. Het dier heeft acht vangarmen, waarmee het zich sierlijk door het water beweegt.

Waarom gekweekte octopussen zullen lijden
Octopus in gevangenschap | Foto: publiek domein

Octopussen die in het wild gevangen worden met potten, lijnen en vallen, worden over de hele wereld gegeten, zoals het Middellandse Zeegebied, Azië en Latijns-Amerika. Jaarlijks wordt ongeveer 350.000 ton octopus gevangen, ruim tien keer zoveel als in 1950. Hierdoor staan de populaties onder druk. Nueva Pescanova verklaarde dat ‘aquacultuur de oplossing is om een duurzame opbrengst te garanderen’.

De octopuskwekerij

Uit de plannen van Nueva Pescanova blijkt dat de solitaire octopussen, die aan het donker gewend zijn, in tanks met andere octopussen worden gehouden, soms onder constant licht. De wezens (Octopus vulgaris) zouden worden gehuisvest in ongeveer 1.000 gemeenschappelijke tanks, in een gebouw van twee verdiepingen in de haven van Las Palmas op Gran Canaria. De tanks zijn gevuld met zeewater uit een aangrenzende baai en zouden verschillende afmetingen hebben ,voor de verschillende fasen van het leven van de octopussen. Het eerste broedsel van 100 octopussen – 70 mannetjes en 30 vrouwtjes – zou afkomstig zijn uit onderzoeksfaciliteit Pescanova Biomarine Centre in Galicië, Spanje.

Dode inktvis | Foto: publiek domein

Volgens de documenten vinden de gekweekte octopussen de dood door ze in containers met water van -3 graden Celsius te plaatsen. Momenteel zijn er geen welzijnsregels van kracht. Studies hebben echter aangetoond dat ijswater om vissen te doden leidt tot een langzame, stressvolle dood. De Wereldorganisatie voor Diergezondheid zegt dat dit ‘resulteert in een slecht welzijn van de vissen’ en de Aquaculture Stewardship Council (ASC) – het certificeringsprogramma voor gekweekte zeevruchten – stelt een verbod voor, tenzij de vissen vooraf worden verdoofd. Prof. Peter Tse, een cognitief neurowetenschapper aan de Universiteit van Dartmouth, vertelde de BBC dat:

“…het doden van octopussen met ijs een langzame dood zou zijn… het zou zeer wreed zijn en niet mogen worden toegestaan.”

Hij voegde eraan toe dat ze ‘zo intelligent als katten’ zijn, wat gezien de huidige kennis wellicht nog niet de werkelijke intelligentie van octopussen weerspiegelt. Sommige Britse supermarkten zijn al gestopt met de verkoop van vis die door middel van ijs is gedood, waaronder Tesco en Morrisons. Volgens Jonathan Birch, universitair hoofddocent aan de London School of Economics, zouden octopussen psychologische (emotionele) pijn voelen op vrijwel dezelfde manier als zoogdieren. Het doden in ijswater is voor deze dieren dan ook ‘barbaars’:

“Bovendien, het houden van grote aantallen octopussen bij elkaar leidt tot stress, conflicten en hoge sterfte.”

‘Juiste omgang’

In een verklaring aan de BBC zegt Nueva Pescanova:

“De niveaus van welzijnseisen voor de productie van octopus of enig ander dier op onze farms garanderen de juiste omgang met de dieren. Ook het doden impliceert een goede manier die pijn vermijdt.”

In het wild zijn octopussen zeer territoriale, behendige jagers. Nueva Pescanova stelt echter voor om de dieren in de kwekerij te voeren met industrieel geproduceerd droogvoer gemaakt van vis.

Waarom gekweekte octopussen zullen lijden
Octopus | Foto: publiek domein

Elena Lara van CiWF riep de autoriteiten van de Canarische Eilanden op om de bouw van de kwekerij te blokkeren, die volgens haar:

“…onnodig lijden zou toebrengen aan deze intelligente, bewuste en fascinerende wezens.”

Hierop is niet gereageerd.

‘Echte kans’

CEO Reineke Hameleers van Eurogroup for Animals voegde eraan toe dat de Europese Commissie momenteel haar dierenwelzijnswetgeving aan het herzien is. De Commissie heeft een ‘echte kans’ om ‘vreselijk lijden te voorkomen’ bij gekweekte octopussen. Bioloog Eve Seuntjens van de KU in Leuven benadrukt in dat kader nogmaals hun hoge intelligentie:

“Octopussen kunnen puzzels oplossen, zoals het opendraaien van een pot met schroefdeksel. Ze kunnen werktuigen gebruiken en op voorhand inschatten welk werktuig ze ergens anders nodig hebben, zodat ze dat meenemen. Als ze op jacht gaan, weten ze waar ze moeten zijn, en ze kunnen daarna een kortere weg terug naar huis nemen. Ze bouwen ook sociale relaties op met vissen, om samen te jagen.”

Waarom gekweekte octopussen zullen lijden
Octopus in aquarium | Foto: publiek domein

De race om het geheim te ontdekken om ze in gevangenschap te kweken is al tientallen jaren aan de gang. Dat is moeilijk omdat de larven van gekweekte octopussen net als in het wild alleen levend voedsel eten en een zorgvuldig gecontroleerde omgeving nodig hebben. Nueva Pescanova maakte in 2019 bekend dat het een wetenschappelijke doorbraak had bereikt. Advocaat Maria Angeles López Lax namens het team van juridische experts van Legal Natura die de documenten hebben onderzocht:

“Het milieurapport van Nueva Pescanova was ontoereikend en ontbeerde basisinformatie om de regering in staat te stellen de impact van de kwekerij op het milieu en volksgezondheid te beoordelen. Het is aan het bedrijf om te bewijzen dat de kwekerij geen impact zal hebben op beschermde soorten of de volksgezondheid in gevaar zal brengen, voordat toestemming kan worden verleend. Maar het bedrijf is er niet in geslaagd om zelfs maar de meest fundamentele van deze problemen aan te pakken.”

Het vooruitzicht van het intensief kweken van octopussen heeft al tot tegenstand geleid. Wetgevers in de Amerikaanse staat Washington hebben voorgesteld de praktijk te verbieden voordat deze zelfs maar begint. De enige bekende octopusfarm in de VS was de Kanaloa Octopus Farm op Hawaï, die zichzelf omschreef als een onderzoeksfaciliteit. Vorig jaar kreeg het land de opdracht om zijn activiteiten op te schorten nadat een Compassion in World Farming-campagne zijn ‘wrede en niet-duurzame praktijken’ had aangekaart. De faciliteit is nu definitief gesloten.

Dode octopussen in Griekenland | Foto: publiek domein

Om ‘internationale premiummarkten’, waaronder de VS, Zuid-Korea en Japan, te bevoorraden, wil Nueva Pescanova 3.000 ton octopus per jaar produceren. Dit komt neer volgens CIWF neer op een miljoen dieren, waarbij zo’n 10 tot 15 octopussen in elke kubieke meter aquarium leven.

Nueva Pescanova schat in haar documentatie dat er een sterftecijfer van 10 tot 15 procent zal zijn.
Compassion in World Farming lanceerde in 2021 het rapport Octopus Farming: A Recipe for Disaster. Daarin werd wetenschappelijk bewijs onthuld dat de octopusteelt zowel wreed als schadelijk voor het milieu zou zijn. Een jaar geleden lanceerden Compassion en Eurogroup for Animals Uncovering the Horrific Reality of Octopus Farming – het gezamenlijke antwoord op de plannen van Nueva Pescanova.

Gekweekte octopussen zullen lijden

Via CIWF kun je je laten horen tegen octopuskwekerijen. En wie de documentaire My Octopus Teacher heeft gezien kijkt nooit meer met dezelfde ogen naar deze intelligente wezens.
.

Bronnen:

Kijktip op Netflix: My Octopus Teacher

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg