Eendjes die keurig in een rij achter hun moeder aanzwemmen. Het ziet er schattig uit, maar de vraag is natuurlijk: waarom doen ze dat? Recent onderzoek toont aan dat het de meest efficiënte zwemwijze is, omdat ze optimaal profiteren van de golven die de moeder voorop veroorzaakt. Zwemmen kost de kleintjes zo minder energie.
Kleine eendjes worden ook wel pulletjes genoemd. Er zijn veel soorten eenden die allemaal hun eigen leefritme en omgevingskenmerken hebben, maar over het algemeen broedt een eend ergens tussen februari en augustus. Na een week of vier op het nest komen de kuikens uit het ei, en zoals het nestvlieders betaamt, gaan ze vrijwel meteen het water op de wijde wereld in. Daar eten ze wat ze kunnen vinden, insecten, granen of waterplantjes (kroos). Ze blijven wel dicht bij hun moeder, die wijst lekkere hapjes aan en beschermt haar kinderen natuurlijk tegen vijanden als ratten of andere vogels.
Golf-rijden en golf-passage
Je kunt dus regelmatig een sliert kleine eendjes achter hun moeder aan zien zwemmen. Allemaal netjes in het gelid. Het vermoeden bestond dat ze dit doen om energie te besparen, maar hoe dat precies in elkaar zat, is pas onlangs onderzocht. Aan de Universiteit van Strathclyde in Glasgow onderzocht scheepsbouwkundig architect Zhiming Yuan de hydro-dynamische bewegingen van de eendjes. Hij stelde een vereenvoudigd wiskundig en numeriek model op om de golfweerstand op een groep watervogels te berekenen. En daar kwamen twee nieuwe en interessante bewegingen in zicht: golf-rijden en golf-passage.
Blijf in de rij!
Door mee te liften op de golven die de moedereend veroorzaakt, kan een achteropkomend eendje de waterweerstand aanzienlijk verminderen. Wanneer een eendje op het ‘sweet point’ achter de moeder zwemt, treedt er zelfs een natuurkundige omkering plaats: het kost het eendje niet alleen geen energie om vooruit te komen, de golf stuwt hem naar voren. Dit effect geldt alleen voor de twee eerste eendjes; vanaf eendje drie ontstaat evenwicht en worden de eendjes niet meer vooruit gedreven. Wel geven ze de golf zonder energieverlies door aan hun achterliggers, hoe lang de rij ook is. Die kunnen dus makkelijk en zonder veel inzet doorzwemmen. De enige voorwaarde is dat ze in de rechte rij blijven zwemmen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?