De mol is een zoogdier dat niet vaak in de spotlight staat. Wat weten we eigenlijk over de mol? De mol komt (bijna) overal in Nederland voor, maar waar precies? De Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling roepen iedereen op om op zaterdag 8 en zondag 9 februari te zoeken naar mollen(sporen) en deze waarnemingen door te geven.
Na de succesvolle eerste mollentelling vorig jaar, vindt dit jaar de tweede editie van het Mollenweekend plaats. De meest voorkomende mollensporen zijn natuurlijk molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook meer verscholen in het bos zijn. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken ziet is erg klein, maar wie weet dat je geluk hebt als je goed zoekt. Waarnemingen kunnen ingevoerd worden via het speciale mollenmeldpunt, of waarnemingen in de tuin via de Jaarrond Tuintelling. De mollentelling is een goed moment om meer te leren over dit bijzondere zoogdier.
Levenswijze
De mol (Talpa europaea) leeft bijna zijn hele leven onder de grond en is zowel overdag als ’s nachts actief. Door zijn speciale rechte haarinplant kan de mol even gemakkelijk voor- als achterwaarts door de gangen bewegen. Mollen kunnen goed zwemmen en klimmen. De mol leeft alleen en ze hebben elk een eigen gangenstelsel dat tegen soortgenoten wordt verdedigd. In de paartijd (februari-april) gaan mannetjes op zoek naar vrouwtjes. Ze verlaten hun territorium en graven lange mollenritten, totdat ze een territorium van een vrouwtje hebben gevonden. De omvang van het territorium is sterk afhankelijk van het voedselaanbod.
Voedsel
De mol eet uitsluitend dierlijk voedsel. Het gangenstelsel van de mol werkt als een val voor ongewervelde dieren; tijdens voedselrondes door zijn gangenstelsel, verschalkt hij de dieren die in de gangen zijn gevallen. Het belangrijkste voedsel is de regenworm. Daarnaast eet hij ook larven, insecten, spinnen en slakken en soms zelfs jonge muizen of eieren. Per dag eet de mol zo’n 50% van zijn lichaamsgewicht, wat neerkomt op ongeveer 50 gram.
Sporen
Molshopen
Door het graven van gangen werkt de mol losgewoelde grond omhoog, waardoor de bekende molshopen ontstaan. Soms kun je stenen, stukken glas of schelpen in molshopen vinden, die naar boven zijn gewerkt. In bosgebieden liggen de molshopen vaak verborgen onder afgevallen bladeren.
Uitwerpselen
Uitwerpselen van de mol zijn 3-20 mm lang en ongeveer 2-5 mm in doorsnee. Ze zijn donkerbruin tot zwart met restanten van regenwormen en insectenlarven. Vaak zijn ze aan één kant puntig en aan de andere kant stomp, de vorm is afhankelijk van het gegeten voedsel. De uitwerpselen worden zelden gevonden. Soms liggen ze bovenop een molshoop of in een geopende gang.
Pootafdrukken
De prenten van de mol zijn 15 mm breed en 11 mm lang. Bij de voorvoet zijn vijf puntjes te zien en bij de achtervoet vijf tenen en lange nagels.
Lees hier meer over de mol en hier over de mollen(sporen)telling.
De mollen(sporen)telling wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.
Persbericht Zoogdiervereniging