De Verenigde Staten zijn bezig om nieuwe maatregelen te bedenken die zouden kunnen helpen om de illegale ivoorhandel te beteugelen. Het epicentrum van de Amerikaanse illegale ivoorhandel blijkt New York te zijn. Dat is de officiële conclusie na getuigenverklaringen in de Raja-zaak. In deze zaak werden in de kantoren van Raja’s Jewels, juwelier te New York in 2012 zo’n 72 dozen met ivoor gevonden. Dit zijn de overblijfselen van meer dan honderd olifanten.
In de stad zou veel ivoor worden verkocht aan zowel nationale als internationale handelaren. Reden voor Robert K. Sweeney, voorzitter van het comité van Environmental Conservation, om een bijeenkomst te organiseren om erachter te komen hoe experts denken dat de wet aangepast kan worden om ivoorhandel tegen te gaan. Ondanks het verbod op ivoor dat in 1989 werd toegepast, kan ivoor legaal worden verkocht als het voor die tijd ‘geoogst’ is. Dit betekent dat het legaal is wanneer iemand aan kan tonen dat diegene het ivoor al voor 1989 in zijn of haar bezit had. Een vergunning waarin staat dat het ivoor inderdaad van voor die tijd is, kan makkelijk (illegaal) worden verkregen en het is erg moeilijk te controleren of dit klopt.
Een van de wetenschappers zei tijdens de bijeenkomst, dat het een goede optie zou kunnen zijn om het ivoor te testen op de aanwezigheid van radioactieve ionen die aanwezig zouden kunnen zijn door de nucleaire bomtesten in de jaren ’50. Hij suggereert dat dit een goede grens zou kunnen zijn voor de verkoop van ivoor.
Verder zouden de straffen op illegale handel op de schop moeten. De illegale verkoop van ivoor dat meer waard is dan 1.500 dollar is de lichtste zware misdaad die bestaat en gaat bijna nooit gepaard met een gevangenisstraf. Het maakt dus theoretisch niet uit of de handel bestaat uit ivoor ter waarde van 2 miljoen dollar of 2.000 dollar.
Volgens een rapport van Humane Society wordt er het in de VS het meest gehandeld in ivoren beeldjes. Uit het rapport blijkt ook dat ongeveer tien jaar geleden al bekend was voor de Humane Society dat New York City de grootste ivoorhandelsstad van de VS is. De organisatie heeft toentertijd verschillende winkels onderzocht waar bijna overal ivoor verkocht werd. In sommige winkels gaven medewerkers zelfs toe dat ze ivoor verkochten dat na 1989 gemaakt is.
Hoe de nieuwe maatregelen er uit zullen gaan zien is nog niet bekend.
Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser