Een beverfamilie in Devon, Engeland, mag blijven waar ze is. Vorig jaar was er sprake van dat de dieren zouden worden gevangen en overgebracht naar een dierentuin of wildpark, maar Natural England, een bureau van de regering van het Verenigd Koninkrijk, heeft onlangs aangekondigd dat de bevers in het wild mogen blijven, mits ze gezond zijn.

bevers
Foto: © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Zeker 300 jaar lang waren er geen bevers in Engeland, maar vorig  jaar februari werd de diersoort voor het eerst ontdekt bij de rivier Otter. Hoe ze daar terecht zijn gekomen is een raadsel. Verwacht wordt dat ze ergens zijn ontsnapt of bewust zijn uitgezet. In juli 2014 kondigde het ministerie van Milieubeheer, Voedselvoorziening en Plattelandszaken (DEFRA) aan de bevers te laten verwijderen, omdat het een invasieve diersoort zou zijn en om risico’s voor de volksgezondheid te vermijden. Europese bevers zijn soms besmet met vossenlintwormen (Echinococcus multilocularis) die momenteel niet voorkomen in het Verenigd Koninkrijk. Op de mededeling van DEFRA ontstond een storm van protest. Vooral lokale bewoners pleitten ervoor de bevers met rust te laten en beargumenteerden dat de dieren alleen uitheems waren, omdat ze jaren geleden door mensen waren uitgeroeid.

Devon Wildlife Trust (DWT) heeft van Natural England toestemming gekregen de bevers de komende vijf jaar in de gaten te houden. Onderdeel van deze vergunning is een gezondheidscontrole, waarvoor de dieren gevangen worden, om daarna zo snel mogelijk weer te worden uitgezet. DWT zal de bevers bestuderen, evenals hun invloed op de omgeving. Deze test kan er zelfs toe leiden dat de diersoort in andere delen van Engeland wordt geherintroduceerd.

Harry Barton van Devon Wildlife Trust:

“We zijn verrukt over de beslissing van Natural England om ons een vergunning te verstrekken deze bevers een toekomst te geven in de Otter river. Deze bevers zijn het eerste paar sinds honderden jaren dat zich voortplant in het Engelse landschap. We geloven dat ze een positieve rol kunnen spelen in het landschap van de 21e eeuw, en dat ze zullen helpen onze rivieren in hun oude glorie te herstellen.”

Het plaatsje nabij het leefgebied van de bevers, Ottery St Mary, is een toeristische trekpleister geworden voor natuurliefhebbers, die hopen de dieren in het wild te zien. Volgens natuurkenners is de aanwezigheid van bevers goed voor de biodiversiteit en kunnen ze wateroverlast helpen verminderen, door het bouwen van dammen.

Bekijk hier de prachtige beelden van de bevers in Devon met hun jongen: 

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde