Voor de kust bij Oostende (B) zijn twee bultruggen waargenomen. Gevreesd wordt dat de dieren zullen aanspoelen op het strand van Raversijde, vandaar dat de Belgische scheepvaartpolitie probeert de dieren weg te jagen van de kust.
Het gaat om twee dieren van 8 tot 10 meter lengte. Net als de recent in Duitsland, Nederland en Engeland gestrande potvissen komen bultruggen niet algemeen voor in het oostelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan. Verschil is echter dat bultruggen gewend zijn om in ondieper water foerageren dan potvissen, waardoor de kans op stranding minder groot is. Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen:
“We kregen eerst melding dat er een potvis zou stranden en dat zou een veel groter probleem zijn geweest. Mogelijks redden de twee bultruggen zichzelf.”
Scheepvaart
Het is de derde keer sinds 2009 dat er voor de Belgische kust een bultrug is waargenomen. Behalve het risico van stranden is er een gevaar dat de dieren aangevaren worden door het drukke scheepvaartverkeer, wat wereldwijd voor veel slachtoffers zorgt onder walvissen. Volwassen bultruggen kunnen 12 tot 16 meter lang worden, met een gewicht tot wel 30.000 kilo. Ze staan vooral bekend om hun prachtige sprongen, waarbij ze vaak geheel boven het water uitkomen. Ook maken de mannetjes veel indruk met hun zang tijdens de paartijd.
Sinds het einde van de jacht op de bultrug in 1966 gaat het gestaag beter met de populatie, waardoor de soort niet meer als bedreigd wordt beschouwd door de IUCN.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel