Meer dan 100 rendieren zijn de afgelopen dagen gedood door vrachttreinen in Noorwegen. Een trein doodde afgelopen zaterdag maar liefst 65 rendieren op de treinrails. Tussen woensdag en vrijdag stierven er 41 door aanrijdingen met een vrachttrein. De Noren zijn geschokt en noemen het een “onnodige tragedie”.
Ole Henrik Kappfjell, eigenaar van de 65 rendieren:
“Ik ben zo boos dat ik duizelig ben. Het is een onnodige dierentragedie… Een psychologische nachtmerrie.”
Er leven zo’n 250.000 rendieren in Noorwegen. De meesten van hen leven in het verre noorden van het Scandinavische land. In deze tijd van het jaar brengen migrerende rendieren naar de winterweiden, op zoek naar graasmogelijkheden. Een gevaarlijke reis, omdat veel dieren worden aangereden door auto’s en treinen.
Zaterdag werden Kappfjell en zijn collega Torstein Appfjell in kennis gesteld van het ongeluk door de spoorwegmaatschappij Bane NOR. Toen ze ter plaatse kwamen, troffen ze dode, maar ook nog levende, zwaar gewonde rendieren aan. Appfjell:
“Sommigen waren ernstig gewond door de aanrijding, maar leefden uren later nog. Ik zag er een met een gebroken rug, die probeerde op te staan, maar dat was onmogelijk.”
Henrik Ole Kappfjell was geschokt door wat hij en zijn collega’s aantroffen bij het spoor:
“Het was een nachtmerrie om te zien. Het ergste was de dieren die niet gedood werden tijdens het ongeluk. Zij lagen daar te lijden. Het was een bloedbad van meerdere kilometers lang.”
Het komt vaker voor dat rendieren, maar ook ander hertachtigen, worden aangereden door treinen in Noorwegen. Tussen 2013 en 2016 werden maar liefst 2000 rendieren aangereden door treinen langs dezelfde treinroute.
Appfjell:
“Ik ben al mijn hele leven een herder, sinds ik een jongen was, en ik heb nog nooit zoiets gezien als op zaterdagavond.”
De herders eisen dat de spoorwegmaatschappij hekken langs de rails aanlegt, maar daar is tot nu toe nog geen budget voor vrijgemaakt.
Live Kleveland, advocaat en woordvoerder voor de Norwegian Animal Protection Alliance:
“Treinen die rendieren, wapiti’s en andere dieren doden is al jaren een ijzingwekkend probleem in Noorwegen. Het is ijzingwekkend, omdat veel dieren niet op slag dood zijn, maar zwaar gewond raken en een lange tijd lijden tot ze uiteindelijk worden gedood, of zelf dood gaan. De overheid moet de situatie aanpakken door op sommige plekken meer hekken te plaatsen en een verplichte snelheidsbeperking op te leggen op andere plaatsen. WE willen dat er digitale surveillance geïmplementeerd wordt. Moderne technologie moet het eenvoudig maken om de treinbestuurders te waarschuwen.”
Bronnen: The Guardian, New York Times ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor