Een aanhoudende piek in de Chinese vraag naar olifantenhuid voedt het ‘non-stop’ doden van de dieren in Myanmar, en vormt een grotere bedreiging voor Aziatische kuddes dan de ivoorhandel, zo waarschuwen Britse activisten.
Er zijn schokkende foto’s genomen met stapels grijze huid en stinkende karkassen van gevilde olifanten, die werden achtergelaten door nietsontziende stropers in de bossen van Myanmar. De grootste markt voor de producten is in China, waar de harde huid wordt vermalen en wordt gebruikt voor de behandeling van maag- of menselijke huidaandoeningen, of wordt verkocht als sieraden in de vorm van bloedrode kralen en hangers.
Professioneler
Natuurbeschermers van de Elephant Family uit Groot-Brittannië zeggen dat de handel van deze producten op internet professioneler en intensiever wordt. Ze waarschuwen dat deze bloedindustrie een enorme bedreiging vormt voor de wilde kuddes in Azië, een bedreiging die nog groter is dan de ivoorhandel.
De dreiging is op dit moment het grootst is in Myanmar, maar Elephant Family waarschuwt dat de Aziatische olifant uitgestorven kan raken in de helft van de huidige leefgebieden, wanneer de toenemende handel in hun huid niet wordt gestopt.
Kwetsbaarder
Deze dreiging overtreft die van de ivoorhandel, omdat de stropers gericht zijn op iedere olifant: jong, oud, koe, stier, dik of dun, en niet alleen die met slagtanden. In tegenstelling tot stroperij voor ivoor, maakt de handel in de huid geen onderscheid tussen geslachten en leeftijden van de olifanten, waardoor ze nog veel kwetsbaarder worden.
Ook Laos
The Elephant Family heeft de online handel nauwlettend bestudeerd, zonder zelf aankopen te doen. Ook vanuit Laos is een toenemende illegale handel in olifantenhuid waargenomen. Van de 11 online verkopers die zeiden dat ze de oorsprong van het product kenden, noemden er negen Myanmar en twee Laos, zo schrijft Daily Mail.
Elephant Family is vanwege het onderzoek uitgenodigd om in Bangkok mee te praten tijdens de negende bijeenkomst van de specialistengroep Aziatische olifanten, waar ook de handel in olifantenhuid op de gesprekslijst staat.
Bron: Daily Mail ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Chinezen kun je blijkbaar vanalles wijsmaken en al die goed studerende Chinezen doen er niets aan.
Dus nu gaat eindelijk de ivoorhandel aangepakt worden en dan krijgen we stroperij voor de huid van de olifanten. Verschrikkelijk! Waarom laten mensen zich toch al die onzin wijsmaken dat je olifantenhuid nodig hebt voor je maag of huid? En het tot kralen en hangers verwerken, bizar. Hopelijk komen er op korte termijn internationale maatregelen die dit stoppen want anders is het te laat.