Met de komst van de dierenpolitie, bereikbaar onder meldnummer 144, treedt de overheid hard op tegen mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen. Door de bezuinigingen en reorganisaties bij de politie wordt het voortbestaan van de dierenpolitie echter bedreigd. Dit is gebleken uit onderzoek van De Persdienst, de landelijke redactie van regionale dagbladen.

dierenpolitie
Foto: itsvasco via photopin cc

In eerste instantie zouden er 500 fulltime dierenagenten worden aangesteld. Dit aantal is niet gehaald en de dierenagenten worden nu opgeleid tot “taakaccenthouder”, waarbij het opsporen van dierenleed slechts een onderdeel is geworden van hun takenpakket. Dierenagenten worden steeds meer ingezet voor ander politiewerk en van de 160 dierenagenten blijkt dat de helft nauwelijks eraan toekomt om op meldingen van dierenmishandeling af te gaan. Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, pleit voor vastgestelde tijden waarop agenten zich met dierenmishandeling bezig gaan houden, om toename in dierenleed te voorkomen. De inzet van dierenagenten is nu verschillend per gebied en sterk afhankelijk van het werkaanbod en waar de politietop prioriteit aan geeft.

Het Landelijke Expertisecentrum Dierenwelzijn, dat ondersteuning leverde aan de dierenpolitie, is per 1 januari opgeheven. Hier werkten mensen van de politie samen met medewerkers van de Dierenbescherming. Het LED diende de afgelopen vier jaar als vraagbaak en kenniscentrum over dierenwelzijn en kreeg vooral bekendheid door de paardenmishandelingen, waarbij het probleem landelijk werd opgepakt in plaats van regionaal.

Binnenkort zal de ontmanteling van de dierenpolitie in de Tweede Kamer worden aangekaart.

Vind je ook dat de dierenpolitie moet blijven bestaan? Teken dan de petitie van Stichting Stop Dierenleed Nederland hier.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker