In Nederland wordt nog altijd getwijfeld over het boren naar schaliegas, maar in Duitsland is men hier stellig over: voorlopig wil Duitsland het boren naar dit gas niet toestaan. Ons buurland is een van de landen die al tijden twijfelen over eventuele boringen.

schaliegas
Boren naar schaliegas levert veel tegenstand op | Foto via Wikimedia Commons

Volgens het Duitse regeerakkoord zal de techniek van het boren naar schaliegas op ‘wetenschappelijke’ wijze onderzocht worden.

“Tot nu toe bestaat er geen techniek waarmee je kunt boren naar schaliegas zonder chemicaliën. En wij zijn eenvoudigweg tegen de inzet van chemische middelen in de bodem”, aldus Barbara Hendricks, minister van Milieu.

De verdeeldheid onder de Europese landen is groot. Frankrijk is tegen boringen, omdat het schadelijk is voor het milieu. Ook Oostenrijk en Bulgarije laten boringen niet toe. Polen en Groot-Britannië zijn wel actief met boringen. De Nederlandse overheid heeft nog geen definitief standpunt ingenomen.

In de Verenigde Staten zijn boringen wel toegestaan. Het Amerikaanse gas is tot vijf keer goedkoper dan het Europese gas. Binnen Europa houdt men vast aan de koppeling van de gasprijs aan de olieprijs. Op deze manier wordt de gasprijs in Europa kunstmatig hoog gehouden. In tegenstelling tot Amerika, waar de gasprijs allang losstaat van de olieprijs. De grote, machtige partijen in Europa zijn het Russische Gazprom, het Noorse Statoil en de Nederlandse Gasunie, die met langetermijncontracten juist de koppeling tussen gas- en olieprijs in stand houden.

Ook in Europa liggen grote voorraden gas en olie opgeslagen in de diepgelegen schalielagen, vooral in Frankrijk, Polen en delen van Rusland. Volgens de Britse minister van Financiën, George Osborne, is ‘Schaliegas onze toekomst’. Het grootste Britse boorbedrijf Cuadrilla krijgt nu carte blanche om alle mogelijke middelen in te zetten.

Bron: NRC ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven

Omroep Piep!