In de dierentuin van San Diego zijn twee gorilla’s positief getest op het coronavirus. Voor zover bekend zijn dit de eerste mensapen die besmet zijn geraakt met Covid-19.
Lisa Peterson, de uitvoerend directeur van de dierentuin, heeft aan de pers laten weten dat bij acht andere gorilla’s die samen leven in het park vermoed wordt dat zij besmet zijn met het coronavirus. Een aantal andere apen kampt met klachten zoals hoesten. De gouverneur van Californië heeft afgelopen maandag bevestigd dat in ieder geval twee gorilla’s positief zijn getest op het virus en dat drie andere apen symptomen van het virus hebben.
Besmetting via medewerker
Het lijkt erop dat de dieren besmet zijn geraakt door een medewerker van het park die positief is getest maar zelf geen klachten had. De besmettingen bij de mensapen zijn vastgesteld aan de hand van hun uitwerpselen. De testen sluiten niet uit dat ook nog andere dieren van de groep besmet zijn met het coronavirus.
Two gorillas at the San Diego Zoo Safari Park tested positive for COVID-19 and are showing mild symptoms. Park officials suspect the apes contracted the virus from an asymptomatic worker.https://t.co/kOWoWOeACy
— NPR (@NPR) January 12, 2021
De gorilla’s worden goed in de gaten gehouden door dierenartsen. Tot nu toe hebben de dieren alleen last van hoesten en verstoppingen. De dieren zitten samen in hun eigen omgeving in quarantaine. Ze drinken en eten goed en krijgen extra vitamines. Ook wordt er nauw samengewerkt met experts die mensen met het coronavirus behandelen voor het geval de dieren wel zieker worden. De dierenartsen verwachten dat de mensapen volledig zullen herstellen. Lisa Peterson:
“Dit zijn wilde dieren, en ze hebben hun eigen veerkracht en kunnen anders genezen dan wij. De focus ligt vooralsnog op het gezond en welvarend houden van de dieren.”
Zoönosen
Covid-19 is een zoönose: een ziekte die van dier op mens kan overgaan. In het geval van Covid-19 is dit naar alle waarschijnlijkheid gebeurd op een markt waar wilde dieren werden verhandeld en gedood. Het overslaan van het virus van dier op mens heeft geleid tot een wereldwijde pandemie. De gevolgen hiervan raken ons allemaal. Doordat steeds meer mensen zich verdringen in de leefgebieden van wilde dieren – bijvoorbeeld voor de teelt van sojaplanten voor veevoer – wordt het risico op een zoönose en dus een eventuele volgende epidemie of pandemie vergroot.
What factors are increasing zoonosis emergence? The #coronavirus pandemic highlights the need to address threats to nature: https://t.co/m2uglWShRD Source: @UNEP #COVID19 #zoonoses #deforestation pic.twitter.com/S9J6P6Ta1Z
— Nicolaas G. Pierson Foundation (@NGPFoundation) April 3, 2020
Niet alleen het binnendringen van het leefgebied van wilde dieren en de handel en consumptie ervan zijn een dreiging voor de uitbraak van nieuwe zoönosen. Ook de vee-industrie vormt een groot risico voor de volksgezondheid. Zo brak er in Nederland, in de periode 2007-2011, een Q-koortsepidemie uit, waarbij geiten en schapen de ziekte overgedroegen aan mensen.
Jaren na het uitbreken van de Q-koortsepidemie staan patiënten er nog grotendeels alleen voor https://t.co/Ebrsc1uqJJ pic.twitter.com/x5mpZQqfd5
— RTV Drenthe (@RTVDrenthe) March 7, 2017
Niet alleen mensapen zijn gevoelig voor het coronavirus, er zijn ook al besmettingen met het virus vastgesteld bij honden, katten en nertsen. Van nertsen weten wij ook dat zij mensen kunnen besmetten. Ook andere katachtigen zijn in dierentuinen besmet geraakt. Zo werd in april van vorig jaar een Maleise tijger in een dierentuin in New York positief getest, net als drie andere tijgers en leeuwen. Ook in de dierentuin van Knoxville in Amerika raakte een Maleise tijger besmet. De katachtigen uit de dierentuinen zijn allen hersteld van het coronavirus.
Tiger at New York's Bronx Zoo tests positive for coronavirus https://t.co/c2HiOwRFQb pic.twitter.com/RPGqgaLJf5
— Reuters (@Reuters) April 6, 2020
Bron:
©AnimalsToday.nl Lianne Raat