Vogels verdelen hun ouderlijke taken door met elkaar te praten. Dat hebben wetenschappers van Deakin University in Melbourne, Australië, ontdekt. Dr. Mylene Mariette, die het onderzoek leidde, benadrukte dat dit onderzoek een belangrijke stap is om te leren begrijpen hoe samenwerking tussen dieren zich heeft ontwikkeld.
Zebravinken blijven hun gehele leven bij dezelfde partner en zijn monogaam. Ze verdelen de zorg voor hun kuikens evenredig en dit houdt in dat ze een hoog niveau van samenwerking kunnen bereiken. Dat maakt deze vogel een ideale kandidaat om te onderzoeken hoe ze overeenstemming bereiken. Dr. Mariette:
‘Het is bekend dat vogels met elkaar onderhandelen over de hoeveelheid werk die elk van hen levert om de kuikens te voeren of de eieren uit te broeden, maar tot nu toe had nog niemand zich erin verdiept op welke manier ze dat doen.’
Praten kweekt begrip
De onderzoekers, die samenwerkten met een team van geluidsexperts in Frankrijk, lieten het mannetje met opzet pas na een uur terugkeren bij het nest, in plaats van na de gebruikelijke 30 minuten. Vervolgens observeerden ze de reactie van het vrouwtje. De verwachting was dat het vrouwtje daaropvolgend net zo lang weg zou blijven als haar partner. Maar dat gebeurde niet.
Mariette:
‘De duur van haar afwezigheid hing samen met de tijd die het mannetje had genomen om tegen haar te zingen en te fluiten bij zijn terugkeer op het nest.’
Als het mannetje maar een paar keer floot wanneer hij te laat kwam, dan bleef het vrouwtje ongeveer net zo lang weg als hij. Maar als het mannetje bij terugkomst langdurig tegen haar floot, kwam het vrouwtje binnen een halfuur weer terug. Samenwerking tussen dieren kan de vorm aannemen van bijvoorbeeld represailles, vergeldingsacties of strenge onderlinge controle. Maar, zegt Mariette:
‘Uit ons onderzoek is juist gebleken dat vogels de kwestie met elkaar bespreken. Als het mannetje zijn late terugkomst uitlegde, zette het vrouwtje hem dat niet betaald door net zo lang weg te blijven.’
Evolutie van samenwerking
Volgens Mariette is het belangrijk om te weten hoe vogels hun taken verdelen omdat het meer inzicht geeft in samenwerking tussen dieren en de manier waarop die zich heeft ontwikkeld. Ze legt uit dat de vogels met hun recht-door-zee communicatie conflicten voorkomen en betere ouderlijke zorg kunnen geven. Dat zou minder goed gaan als het vrouwtje net zo lang zou wegblijven als het mannetje. Omdat samenwerking een succesvollere strategie blijkt, kiezen de dieren daar dus bij voorkeur voor.
Is liegen mogelijk?
De volgende stap is om eerlijkheid tussen de dieren te onderzoeken. Mariette vermoedt dat de vogels meestal eerlijk tegen elkaar zijn om hun systeem goed te laten werken, maar ze vraagt zich af wat de dieren weerhoudt van liegen. Ze geeft een voorbeeld: wat zou het vrouwtje doen als de onderzoekers haar laten denken dat haar partner tegen haar liegt, door haar een opname van steeds sneller gefluit van haar partner te laten horen?
Het onderzoek is getiteld Vocal negotiation over parental care? Acoustic communication at the nest predicts partners’ incubation share en is gepubliceerd in de nieuwste editie van het tijdschrift Biological Journal of the Linnean Society.
Bronnen: Phys.org, Wiley Online Library ©PiepVandaag.nl Anne Douqué