Eeuwenlang meenden wetenschappers dat vogels niet erg slim konden zijn. Zij baseerden hun mening op onderzoek van de hersenen van deze dieren. Maar wat hadden ze het mis…
Lang is gedacht dat slechts enkele dieren, met name zoogdieren, slim zijn, maar nieuw onderzoek bewijst dat bijvoorbeeld ook vogels intelligent zijn. Uit de resultaten blijkt dat deze dieren veel slimmer zijn dan wetenschappers dachten.
Vogels als ‘gevederde apen’
Onderzoek naar vogels is relatief nieuw in de wetenschap. Pas in de laatste paar decennia richt de aandacht van wetenschappers zich ook op niet-zoogdieren, met inbegrip van vogelsoorten. Studies naar deze dieren werden gehinderd door het ouderwetse idee dat vogels dom zouden zijn en niet eens het overwegen van een studie waard waren. Dr. Nathan Emery, auteur van het boek, Bird Brain: An exploration of Avian Intelligence (uitgever The Ivy Press) en lector aan Queen Mary University of London komt met zijn onderzoek tot heel andere bevindingen. Diepgaand onderzoek en laboratoriumexperimenten, maken korte metten met het idee dat vogels dom zouden zijn. In plaats daarvan stelt het onderzoek met een overweldigende hoeveelheid bewijs dat een aantal vogelsoorten zelfs kan en moet worden beschouwd als ‘gevederde apen’.
Slimme vogel
Het feit dat vogels intelligent zijn, werd ontdekt door te kijken naar de hersenen van vogels. Vogels hebben geen cerebrale cortex, dit is het gebied in de hersenen waarvan aangenomen wordt dat hier het denken ontstaat. Maar onderzoekers weten nu dat een ander deel van de vogelhersenen, namelijk de pallium, bij deze dieren dezelfde functie heeft als de cerebrale cortex bij andere dieren. “Vogelhersenen en die van zoogdieren lijken op dezelfde manier te functioneren, maar hun hardware is totaal anders”, meent Emery, die opmerkt dat vogelhersenen over het algemeen kortere verbindingen hebben tussen bepaalde delen van hun hersenen dan zoogdieren.
Emery:
“Deze structuur betekent dat vogels beslissingen sneller zou kunnen maken dan zoogdieren, maar we weten niet welke gevolgen dit kan hebben voor hun intelligentie.”
Emery waarschuwt voor het trekken van voorbarige conclusies en benadrukt dat er nog veel onderzoek nodig is om meer te weten te komen over de intelligentie van vogels. Maar de algemeen heersende mening dat vogels dom zijn, is met dit boek wel duidelijk en overtuigend ontkracht.
Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het geeft wel des te meer aan hoe verschrikkelijk het is voor de miljarden kippen in de vlees- en eierindustrie die onder erbarmelijke omstandigheden op elkaar gepropt in enorme schuren alleen maar als een machine zo snel mogelijk zo veel mogelijk moeten produceren.
Hoe kunnen mensen denken dat vogels dom zijn. Als je kijkt dat zij over enorme afstanden naar een bepaalde bestemming vliegen, hoe zij een nest bouwen, hoe zij hun kleintjes op laten groeien en dingen leren, hoe moeiteloos zij door het luchtruim bewegen, enz.