Niet alleen honden (en mensen) hebben last van de hitte, ook vogels lijden eronder. Ze hebben door de droogte veel meer moeite met het vinden van voedsel en drinken. Daardoor zitten dierenopvangcentra nu vol met uitgedroogde en verzwakte vogels.
De kurkdroge grond in combinatie met de hoge temperaturen maakt het voor vogels lastig om water en voedsel te vinden. Veel plassen zijn opgedroogd en door de droge grond zijn er veel minder insecten. Bovendien zijn er door de warmte ook minder vlinders en rupsen. Daarnaast hangen er door het droge weer ook minder vruchten aan de bomen. Dierenopvang Groningen zegt:
“Ze raken uitgedroogd en uitgehongerd en daardoor versuft.”
Mensen brengen massaal verzwakte vogels en egels naar de dierenopvang waardoor die het nu drukker hebben dan normaal. Ze zien vooral jonge vogels binnenkomen. “Kraaien, eksters, mezen en mussen, allemaal moeite met het weer”, zegt Stichting Vogelopvang Utrecht.
Gevallen
Sommige vogels, zoals zwaluwen, bouwen hun nestjes van modder. Door de droogte zijn modderpoeltjes opgedroogd, waardoor de nestjes minder stevig zijn en soms naar beneden vallen. Maar niet alle vogels die zijn gevallen hebben hulp nodig. “Het is normaal dat vogeltjes op de grond belanden. Meestal worden ze vanzelf weer opgehaald door hun ouders”, legt Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming uit.
Als de gevonden vogels al veertjes hebben en zich kunnen bewegen, is er meestal niets aan de hand. In zulke gevallen is het niet nodig om de dierenambulance te hebben. Saskia Thijssen van de Dierenbescherming zegt: “Vogels leren vliegen en daarbij vallen ze nou eenmaal. Dat is niets om je zorgen over te maken.” Neem de vogels vooral niet zomaar mee, want dan haal je ze weg bij hun ouders. Maar als je twijfelt of de vogels hun ogen dichthouden of bloeden, bel dan vooral de dierenambulance, meldt Thijssen.
Waterpeil
Hoewel omvallende vogels door de warmte horen bij de natuur, wordt het droge weer volgens Scheurkogel wel een structureel probleem. Door klimaatverandering nemen de hoeveelheid droge periodes toe. Daardoor krimpen de leefgebieden van allerlei vogelsoorten. Daarom pleit de Vogelbescherming voor een hoog waterpeil houden in gebieden waar veel vogels leven.
Bij een hoog waterpeil blijven bodemdieren (regenwormen) meer aan het oppervlak en zijn ze beter bereikbaar voor vogels. Door een hoog waterpeil blijft de grond bovendien zachter. Hierdoor zijn ze beter doordringbaar voor vogelsnavels en komen ze beter bij insecten.
Maak van je tuin een toevluchtsoord voor oververhitte vogels
- Vogels hebben nu moeite met het vinden van water, waar ze van drinken en in badderen. Help de vogels een handje door een bakje water neer te zetten op plekken waar katten niet bij kunnen. Het beste is om het bakje in de buurt van een struik of laag boompje neer te zetten waar de vogels naartoe kunnen vluchten bij gevaar. Ze zijn namelijk extra kwetsbaar als ze nat zijn omdat ze dan niet snel kunnen opvliegen. Let op dat je geen diep bakje gebruikt (niet dieper dan vijf centimeter), dat vinden vogels namelijk eng. Vergeet niet het water te verversen om te voorkomen dat er muggen op af komen.
- Hoe meer planten, hoe meer insecten en dus, hoe meer voedsel voor vogels. Maak de tuin een groene oase, het zorgt ook nog eens voor meer koelte! Zeker planten met vruchten en zaden zijn voedzaam voor vogels.
- Door de droge grond zijn er weinig wormen rond de oppervlakte. Houd de grond nat zodat de wormen meer naar de oppervlakte trekken.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma