Vogelkolonies blijken ernstig vervuild te zijn met gifstoffen uit het milieu. Vooral bij zeevogelkolonies zijn de hoeveelheden gif alarmerend hoog. Dit is niet alleen voor de dieren een probleem, maar ook voor mensen. Want wij krijgen dit gif via de voedselketen iedere dag binnen.
Dit blijkt allemaal uit een onderzoek van de Acadia University uit Nova Scotia (Canada). Zij bezochten een zeevogelkolonie op Devon Island. Wat door de stikstofhoudende uitwerpselen van de vogels een zeer vruchtbaar gebied is, blijkt ook een hoge dosis gifstoffen te bevatten. In de vogelpoep werden kankerverwekkende stoffen gevonden als DDT, PCB’s, selenium, cadmium, zink en kwik. Deze gifstoffen zijn onder meer in het oppervlaktewater terechtgekomen door gebruik in de landbouw en industrieën, al dan niet gedumpt als afval.
1 op 3
De gifstoffen uit landbouw en industrie komen bovenop de hoeveelheden plastic die zeedieren binnenkrijgen, omdat ze de plastic soep voor voedsel aanzien. Berekeningen van de Ocean Conservancy geven aan dat er in 2025 een ton plastic beschikbaar is voor iedere 3 ton vis. Uit het plastic komen bij het verval ook weer gifstoffen vrij, vooral de weekmakers (PCB’s), waardoor de hoeveelheid kankerverwekkend gif in zeeën en oceanen de komende decennia alleen maar zal toenemen, ook in afgelegen gebieden.
Kringloop
De opname van gif in de voedselketen begint onderaan, bij algen en plankton. Dit zijn belangrijke voedselbronnen voor veel zeedieren, die ook weer gegeten worden. Al snel is het gif verspreid over de totale voedselkringloop, waar ook de mens deel van uitmaakt. Dat behalve de gifstoffen ook het plastic via de voedselketen op ons bord terechtkomt is duidelijk. En dat gebeurt niet alleen via vis, want ook zeevogels en zeezoogdieren worden gegeten.
Door de giffen in de vogelpoep van vogelkolonies zijn de onderzoekers ook bezorgd over het welzijn van de dieren ter plekke. Het vermoeden bestaat dat de stoffen al doordringen in het ei. Kuikens worden geboren met een dosis gif, en dat krijgen roofdieren als vossen en roofvogels vervolgens binnen. Maar ook insecten die op de vogelpoep leven nemen de gifstoffen op, en geven ze weer door aan zwaluwen en andere insecteneters. De kringloop is groter dan hij lijkt.
Opdringen
Stoffen die niet in het milieu thuishoren zullen zich steeds meer aan ons opdringen en de gezondheid van mens en dier nadelig beïnvloeden. De trieste conclusie is dat het onze eigen schuld is, waartegen we weinig tot niets kunnen ondernemen.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Jan, de landbouw gifstrooiers noemen, omdat er nu DDT gevonden wordt dat 30 jaar geleden( of langer) legaal was?
Wij als burger zijn de grote gifstrooiers, die plastic soep komt niet vanzelf in zee……..
Wat dacht je van landbouwgif wat nu veel schadelijker is, dan het DDT van vroeger, vooral het gore roundup, wat helaas ook door veel particulieren word gebruikt.
Jan ,als jij kan onderbouwen dat de huidige gewasbeschermingsmiddelen schadelijker zijn dan DDT krijg je van mij een plusje.
Van de Europese unie moeten wij 2 keer per week vis eten, eet smakelijk en op je gezondheid.
Wij zijn goed bezig, lang leve de landbouw en industrie.
De landbouwer van nu kun je beter de gifstrooier noemen.
Jan toch, vis eten is uit den boze want daarvoor moet je die onschuldige diertjes dood maken.
En we moesten de landbouw dan ook maar snel verbieden.
Van brandnetels en paardenbloemen kun je immers ook heerlijke gerechten maken.
Je moet alles natuurlijk wel rauw eten en niet wassen want dat veroorzaakt weer milieu verontreiniging.
Eet smakelijk!
Nee de landbouw moet ophouden met hun mono-cultuur, iets wat hun opgedrongen is vanuit de overheid.
En wat goed dat je weet hoe goed brandnetels en paardebloemen zijn.
Alleen een beetje wassen mag toch wel en koken kan toch ook nog wel, wat ben jij gelijk zo drastisch Lodewijk.
En vissen zijn zeker onschuldig en worden op de meest afschuwelijke manieren vermoord, ben blij dat jij er ook zo over denkt.