In het Zeeuwse Sint Philipsland, gemeente Tholen, is bij een pluimveebedrijf vogelgriep geconstateerd. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Alle 42.000 legkippen zijn afgemaakt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Sint Philipsland
42.000 kippen afgemaakt in Sint Philipsland na constatering vogelgriep | Foto: Pixabay

Volgens de NVWA gaat het waarschijnlijk om de milde variant van het H5 virus:

“Omdat een laagpathogene (milde) H5 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels.”

De ruiming van de 42.000 legkippen wordt uitgevoerd door de NVWA.

Massa-industrie
Ieder voor- en najaar duikt de vogelgriep op bij pluimveebedrijven. De ziekte zou verspreid worden door trekvogels. De impact van vogelgriep op de intensieve pluimveesector is enorm, omdat dit een massa-industrie is, waardoor keer op keer vele tienduizenden dieren preventief ‘geruimd’ moeten worden.

Omdat in de intensieve pluimveehouderij de dieren nooit buiten komen en dus ook niet in contact komen met (ontlasting van) trekvogels, is het de vraag hoe het komt dat het vrijwel altijd deze bedrijven zijn waar de ziekte uitbreekt. Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland, schreef in december 2016 het volgende op Animals Today, na de uitbraak van de niet-milde vogelgriepvariant:

“Terwijl sommige deskundigen doorgaans al bij de komst van de eerste trekvogel beginnen te roepen dat pluimvee met uitloop maar beter naar binnen kan om de insleep van vogelgriep tegen te gaan, vraag ik me toch af hoe het dan kan dat de hoogpathogene uitbraken van dit jaar en van 2014 allemaal plaats vonden bij intensieve bedrijven? Bedrijven waar de dieren altijd binnen zitten, en waar volgens diezelfde deskundigen gewerkt wordt volgens strikte hygiëneregels?

De huidige uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bewijst in elk geval dat de dichte stallen van de vee-industrie geen enkele garantie bieden om gevaarlijke dierziekten buiten de deur te houden. Wel garanderen ze dat er, zodra het virus eenmaal binnen is, snel heel veel dieren ziek worden, met de dood door ziekte of gas als gevolg.

De grootschalige, intensieve veehouderij is zeker geen onschuldig slachtoffer van een onbeheersbaar natuurverschijnsel dat van buiten komt. Ze levert in elk geval onaanvaardbare risico’s op voor de gezondheid van mens en dier.”

Vervoerverbod
In een gebied van een kilometer rond het getroffen pluimveebedrijf in Sint Philipsland is een vervoerverbod afgekondigd door de minister van Economische Zaken. Dit betreft alle pluimvee, maar ook eieren, mest en strooisel gebruikt als bodembedekker. In het gebied waar het vervoerverbod geldt is geen ander pluimveebedrijf gevestigd. Er geldt nog geen ophokplicht voor vrije uitloopkippen van hobbyboeren.

Bron: NVWA ©AnimalsToday.nl Bart van Riel