In het Zeeuwse Sint Philipsland, gemeente Tholen, is bij een pluimveebedrijf vogelgriep geconstateerd. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Alle 42.000 legkippen zijn afgemaakt om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
Volgens de NVWA gaat het waarschijnlijk om de milde variant van het H5 virus:
“Omdat een laagpathogene (milde) H5 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels.”
De ruiming van de 42.000 legkippen wordt uitgevoerd door de NVWA.
Massa-industrie
Ieder voor- en najaar duikt de vogelgriep op bij pluimveebedrijven. De ziekte zou verspreid worden door trekvogels. De impact van vogelgriep op de intensieve pluimveesector is enorm, omdat dit een massa-industrie is, waardoor keer op keer vele tienduizenden dieren preventief ‘geruimd’ moeten worden.
Omdat in de intensieve pluimveehouderij de dieren nooit buiten komen en dus ook niet in contact komen met (ontlasting van) trekvogels, is het de vraag hoe het komt dat het vrijwel altijd deze bedrijven zijn waar de ziekte uitbreekt. Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland, schreef in december 2016 het volgende op Animals Today, na de uitbraak van de niet-milde vogelgriepvariant:
“Terwijl sommige deskundigen doorgaans al bij de komst van de eerste trekvogel beginnen te roepen dat pluimvee met uitloop maar beter naar binnen kan om de insleep van vogelgriep tegen te gaan, vraag ik me toch af hoe het dan kan dat de hoogpathogene uitbraken van dit jaar en van 2014 allemaal plaats vonden bij intensieve bedrijven? Bedrijven waar de dieren altijd binnen zitten, en waar volgens diezelfde deskundigen gewerkt wordt volgens strikte hygiëneregels?
De huidige uitbraak van hoogpathogene vogelgriep bewijst in elk geval dat de dichte stallen van de vee-industrie geen enkele garantie bieden om gevaarlijke dierziekten buiten de deur te houden. Wel garanderen ze dat er, zodra het virus eenmaal binnen is, snel heel veel dieren ziek worden, met de dood door ziekte of gas als gevolg.
De grootschalige, intensieve veehouderij is zeker geen onschuldig slachtoffer van een onbeheersbaar natuurverschijnsel dat van buiten komt. Ze levert in elk geval onaanvaardbare risico’s op voor de gezondheid van mens en dier.”
Vervoerverbod
In een gebied van een kilometer rond het getroffen pluimveebedrijf in Sint Philipsland is een vervoerverbod afgekondigd door de minister van Economische Zaken. Dit betreft alle pluimvee, maar ook eieren, mest en strooisel gebruikt als bodembedekker. In het gebied waar het vervoerverbod geldt is geen ander pluimveebedrijf gevestigd. Er geldt nog geen ophokplicht voor vrije uitloopkippen van hobbyboeren.
Bron: NVWA ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
En daar gaan we weer met die doodzieke vee-industrie en ja laten we vooral wilde vogels weer de schuld geven, dus uitroeien al dat wild, want dat is beter dan onze zieke eet gewoontes aan passen.
En hj probeer maar allemaal weer goed te praten en eet smakelijk van je zwaar mishandeld stukje dood dier.
Nee hoor Kengai, ik corrigeer onwaarheden in het artikel. Heeft niks met goedpraten te maken.
Zou voor jou ook beter zijn, je niet iets laten voorpraten, maar even een stukje waarheidsvinding.
Jammer dat er weer zo tendentieus geschreven wordt.
Er wordt NIET preventief geruimd, er is een besmetting, dus wordt er volgens EU eisen geruimd. Preventief ruimen gebeurt op bedrijven met gezonde dieren binnen een bepaalde cirkel om een besmet bedrijf.
En de bijdrage in de vorm van een citaat van de heer Laugs in deze slaat ook nergens op, dit is een vrije uitloop pluimveehouderij.
Het is echt bezopen dat zelfs dieren die zo’n milde variant hebben als oud vuil opgeruimd worden.
Dit houdt in: eerst met geweld vangen en in een kist proppen of smijten en hen daarna heel langzaam vergassen wat met verschrikkelijk veel angst, stress en pijn gepaard gaat.
Ook dit geeft maar weer aan wat een walgelijke industrie het is, de industrie waar alleen al in Nederland elk jaar vele honderden miljoenen dieren misbruikt worden voor vlees, melk of eieren. De dieren worden slechts als machines gezien en behandeld die zo snel mogelijk zo veel mogelijk moeten produceren. Eigenlijk hebben zij geen leven, alles draait om productie. Hoe kan de mens dit die dieren toch aandoen, zonder blikken of blozen, zonder schuldgevoel, zonder er ook maar 1 minuut wakker van te liggen?
De beste en meest effectieve manier om dit dierenleed te voorkomen is door geen vlees meer te eten.
En liefst helemaal geen dingen die van dieren afkomstig zijn als melk, kaas, roomboter, yoghurt, eieren.