Twee jonge vosjes zijn vorige week gediagnosticeerd met vogelgriep. De dieren vertoonden symptomen als overmatige speekselproductie, blindheid en agressief gedrag. Eerder werd er getest op het rabiësvirus (hondsdolheid), maar dat bleken de beestjes niet te hebben. Waarschijnlijk liepen de vosjes het op door watervogels, die door een recente uitbraak van vogelgriep in Groningen ziek zijn geworden.
Vogelgriep is geen nieuw concept in Nederland. Dit bepaalde virus is hoog pathogeen, wat betekent dat het snel tot erge ziektes kan leiden. Het komt al jaren voor op plekken waar veel (wilde) vogels samenkomen. Legbatterijen en stallen waar vele duizenden kippen en andere vogels op een kluitje zitten zijn de grootste broedplekken. 34 van de 37 uitbraken van vogelgriep waren geconstateerd in de intensieve pluimveehouderij. Hier komen de dieren snel in aanraking met andere gevogelte en gaat de verspreiding razend snel. Binnen enkele uren kunnen de vogels al de eerste klachten krijgen.
De meest voorkomende symptomen zijn algehele sloomheid, ademhalingsproblemen, diarree, oogontsteking en misschien wel de opvallendste; de dieren maken geen geluid meer. Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), het expertisecentrum voor ziekten bij wilde dieren, heeft nu de eerste gevallen bij vossen in Nederland vastgesteld. Het is zeldzaam dat dit virus overgedragen wordt aan zoogdieren, toch is het eerder in Schotland voorgekomen bij zeehonden. Met elk jaar wordt het risico dat het virus muteert en overdraagbaar wordt naar mensen steeds groter.
Zoönosen
Lang werd er gedacht dat vogelgriep alleen besmettelijk was voor gevogelte, daarom ook de naam, maar in de laatste jaren worden steeds meer zoogdieren geïnfecteerd. In het afgelopen jaar hebben we allemaal kunnen zien hoe snel een virus kan overspringen van dier naar de mens en welke gevolgen dat allemaal met zich mee kan brengen. COVID-19, maar ook Q-koorts en de vogelgriep, valt daarmee onder de zogenoemde zoönosen. Dit zijn ziekten die van dieren op mensen kunnen overspringen. In Siberië zijn de eerste gevallen al bekend. Daar is de vogelgriep overgedragen van vogels op mensen, maar ernstige klachten bleven gelukkig uit. Een overdracht van de griep is niet zomaar verwezenlijkt; mens en dier moeten intensief contact hebben gehad om risico te lopen. Doordat er steeds meer uitbraken zijn in Nederland is het nog te vroeg om de ophokplicht in te trekken, meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten.
Besmettingen
In het Limburgse Weert werd in mei bij een kalkoenbedrijf een nieuwe uitbraak van de vogelgriep geconstateerd. In een straal van drie kilometer van het bedrijf zijn zeven omliggende bedrijven onderzocht. Een leghennenbedrijf, samen met het geïnfecteerde bedrijf, zijn na dit onderzoek ‘geruimd’; circa 80.000 dieren werden afgemaakt. Er liggen nog eens 128 pluimveebedrijven in een straal van tien kilometer van het kalkoenbedrijf. De oorzaak van de uitbraak is volgens Wageningen Bioveterinairy Research niet duidelijk.
.
.
In Vleuten, provincie Utrecht, is gisteren bij hoenders en watervogels op een dierenweide vogelgriep vastgesteld, waarschijnlijk een hoog pathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden 56 besmette hoenders en watervogels afgemaakt.
Huisdieren
Er zijn gevallen bekend dat huisdieren, zoals katten en honden, vogelgriep hebben opgelopen. Deze dieren zijn gevoelig voor dit virus, echter is het erg zeldzaam dat ze het ook daadwerkelijk oplopen. Bijtcontact is de voornaamste oorzaak dat een zoogdier het virus oploopt. Vossen en honden lopen daardoor het meeste risico. Hou je hond aangelijnd in gebieden waar besmettingen voorkomen en kijk uit voor kadavers van vogels en andere wilde dieren. Verplaats ook geen zieke of dode vogels, maar meld ze via de site van het Dutch Wildlife Health Centre of bij het Landelijk meldpunt dierziekten.
Bronnen:
- Dagblad van het Noorden
- Dutch Wildlife Health Care
- Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde
- Nieuwe Oogst
- Rijksoverheid [1, 2]
- RIVM
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Maury Senden