Op 27 augustus is in de gemeente Ter Aar, Zuid-Holland, vogelgriep vastgesteld bij een hobbyhouder. Tachtig kippen en eenden zijn afgemaakt door de NVWA. Het gaat zeer waarschijnlijk opnieuw om de gevaarlijke hoog pathogene variant. Europa kampt al maanden met de ergste vogelgriepuitbraak ooit.
Volgens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn alle dieren ‘geruimd’ om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Binnen een straal van drie kilometer van het besmette bedrijf bevinden zich nog twee pluimveebedrijven. Ze worden gescreend op vogelgriep. Ook wordt er gekeken of de aanwezige vogels de komende veertien dagen symptomen van het vogelgriepvirus vertonen. Er zijn nog twee pluimveebedrijven binnen een straal van 10 kilometen van het besmette bedrijf. Voor deze bedrijven geldt per direct een vervoersverbod. Dit houdt in dat het niet toegestaan is om vogels, broed- en consumptie-eieren, vogelmest, gebruikt strooisel en dierlijke producten vanaf de pluimveebedrijven te transporteren.
Ook geldt er een verbod voor de jacht op eenden in dit gebeid of daar waar watervogels verstoord worden.
Bij een hobbyhouder met kippen en eenden in Ter Aar (Z.-H.) is 27 augustus #vogelgriep vastgesteld. Net als de meeste andere recente uitbraken was ook deze besmetting in gebied waar de ophokplicht nog van kracht is. https://t.co/f019EE91gH
— Boerderij (@Boerderij_nl) August 29, 2022
Lunteren, Dalfsen en Zeeland
In augustus werden de meest recente vogelgriepbesmettingen op pluimveebedrijven in Nederland geconstateerd, in Dalfsen (Overijssel) en Lunteren. Honderdduizenden dieren zijn door de NVWA afgemaakt. Daarnaast spoelden begin augustus honderden dode wilde vogels aan op de stranden van Walcheren. Ook zij bleken besmet te zijn met het vogelgriepvirus.
Bovendien was er een toename van vogelgriepbestemmingen bij wilde vogels in Zuid-Holland.
Grootste vogelgriepuitbraak ooit
In Nederland geldt sinds eind oktober een landelijke ophok-en afschermplicht vanwege de vogelgriepuitbraak. Er is ook een verbod ingesteld op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen met ‘risicovogels’, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Veel landen in Europa hebben ook te maken met de vogelgriep. Volgens het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) gaat het om de ergste vogelgriepuitbraak ooit. Er zijn sinds oktober 2021 miljoenen dieren in Europa afgemaakt.
Ook buiten Europa zorgt het vogelgriepvirus voor veel dode dieren, zowel in de natuur als in de intensieve veehouderij, zoals in Canada en de Verenigde Staten. Zo stierven 700 zwarte gieren aan het vogelgriepvirus in een dierenopvang in Georgia. Vogelkolonies worden hard getroffen door het virus, dat een spoor van dode dieren achterlaat. Verder zijn er al honderdduizenden dieren ‘geruimd’ in pluimveebedrijven in de VS. Het gaat hier waarschijnlijk om een nieuwe variant van het vogelgriepvirus.
Bird flu has killed 700 wild black vultures, says Georgia sanctuary https://t.co/DEm5mBEXPO
— The Guardian (@guardian) August 24, 2022
Ten slotte lijkt vogelgriep endemisch te zijn geworden en komt niet meer uitsluitend voor tijdens oplevingen in het voor- en najaar. Dit maakt dat de pluimveehouderij een steeds groter financieel risico loopt. Mogelijk wordt de sector door vogelgriep onrendabel.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer, eindredacteur