Het is een hinderlijk geluid dat samengaat met de tijd van het jaar: zodra de blaadjes vallen wordt de bladblazer weer uit het stof gehaald. Gevallen blad is ‘niet netjes’ en wordt met veel lawaai en stank onder struikjes vandaan en van de gazonnetjes geblazen. Terwijl dat gevallen herfstblad om veel redenen erg belangrijk is voor de tuin en zijn bewoners, zoals vogels, egels en insecten.
De Vogelbescherming roept op om in plaats van een bladblazer de bladhark te gebruiken, als de blaadjes dan toch opgeruimd moeten worden. Een hark maakt geen lawaai, verstoort de rust niet van mens en dier, is gezond voor lichaam en geest en spaart het milieu.
Laten liggen
Maar er zijn ook veel redenen om blad te laten liggen. Gevallen blad wordt door schimmels, insecten en regenwormen afgebroken en hun restproducten bevatten belangrijke voedingsstoffen voor planten. Halen we keer op keer die natuurlijke voedingsbron weg dan zal de bodem verschralen.
Een laag gevallen blad over een bloemenperk kan zorgen dat bollen of afgestorven meerjarige planten beter beschermd zijn tegen stevige vorst. Het blad vormt een isolatielaag waardoor de kou minder kans heeft.
Vaak zal in de winter je lokale roodborst of merel te zien zijn die minutieus ieder blaadje lostrekt en omdraait, om te kijken of er beestjes onder zitten. Gevallen blaadjes vormen een goede bescherming, waaronder insecten, spinnen en wormen overwinteren, die weer onmisbaar wintervoedsel zijn voor vogels.
Egels
Bij het bladblazen worden ook vaak plekjes verstoord met egelnesten, waarin de dieren slapen en overwinteren. Bij voorkeur zijn dit rommelige hoekjes met veel takken en bladeren, beschut onder heggen en struiken. Wordt daar in deze periode al het blad weggeblazen dan zal er voor de egels weinig beschutting overblijven. Gebeurt dat in een complete woonwijk dan krijg je een exodus van egels die geen nest meer hebben.
Stimulans
De bladblazer wordt beschouwd als een plaag, een onnodige verstoorder van de rust en een bron van ergernis. Mocht dat geen reden zijn om voortaan de hark te pakken, dan is het welzijn van onze tuinbewoners misschien een stimulans. Laat ‘rommelige’ hoekjes met rust en gun de wilde natuur een plekje in de tuin.
Bron:
- De Vogelbescherming
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
De natuur heeft het allemaal zo goed geregeld. De bladeren die in de herfst afvallen zijn weer nieuw voedsel voor de aarde en zorgen op andere manieren voor allerlei belangen van veel diertjes.
Gewoon lekker laten liggen en iets anders gaan doen wat leuker en nuttiger is dan bladeren wegblazen of wegharken.