Vele vogelaars hebben inmiddels Texel bezocht om deze bijzondere steppeklapekster te zien. Het is voor de tweede keer dat de steppeklapekster in Nederland is waargenomen. De eerste keer, óók op Texel, was in 1994. Leuk is dat in 2012 naast deze steppeklapekster al meer bijzondere klauwieren in Nederland zijn gezien. Steppeklapekster is namelijk een ondersoort van de klauwieren.
Klauwieren zijn zangvogels die met hun haaksnavel sterk op kleine roofvogels lijken. Wereldwijd komen er 34 soorten echte klauwieren voor en ze zijn het sterkst verwant aan de kraai. De wetenschappelijke naam luidt Lanius lahtora pallidirostris, hetgeen zoveel betekend als slachter.
De steppeklapekster is een zeer zeldzame vogel in Europa. Zijn broedgebied is in de steppen van Mongolië. Het zijn trekvogels die overwinteren in het midden-oosten en in noord-afrika. Ze zijn om onduidelijke reden zo van koers geraakt dat je van dwaalgasten kan spreken. Meestal gaat het om jonge Klauwieren die helemaal op Texel aankomen.
Steppeklapeksters zijn vogels die van vrij kale, droge habitat houden. Vanaf een verhoogde stuikgewas houden klauwieren hun territorium in de gaten en doen ze uitvallen naar muizen, kleine vogels, insecten of reptielen. Bij veel aanbod aan voedsel prikken klauwieren hun prooien aan doorns zo legt hij een voedselvoorraad aan.
Bekijk hier een filmpje van de Steppeklapekster
Bron: Vogelinformatiecentrum ©PiepVandaag.nl Mirjam Roenhorst