Een goede voeding is voor uw hond net zo belangrijk als voor uzelf. Maar wat is een goede voeding? Een goede voeding biedt voldoende benodigde voedingsstoffen zonder een teveel of een onverhoopt aanwezige schadelijke stof.

Duitse Herder
Foto: Albert Galiza / Wikimedia Commons

Stoffen die we nodig hebben
Voeding houdt je lichaam overeind. Door middel van de juiste voedingsstoffen blijf je fit en houd je een goede weerstand. Voedingsstoffen zijn onder te verdelen in twee categorieën: vitaminen en mineralen, die je relatief weinig nodig hebt, en water, vet, koolhydraat en eiwit, wat je juist heel veel nodig hebt. Vet, koolhydraat en eiwit voorziet in onze behoefte aan energie. Dit geldt ook voor uw hond. Wanneer hij of zij dus veel beweegt, groeit of drachtig is, zal de behoefte aan bepaalde stoffen groter zijn.

Schadelijke stoffen
Bij schadelijke stoffen denken we vaak aan iets kunstmatigs. Echter kunnen dit ook natuurlijke stoffen zijn. Stoffen die voor ons onschuldig zijn, kunnen voor onze honden zeer giftig zijn. In chocolade bijvoorbeeld zit de stof theobromine, in hoge concentraties kan dit dodelijk zijn voor honden. Ook druiven en rozijnen kan een hond niet verdragen. Wanneer schimmels en bacteriën in zijn voedsel terechtkomen kunnen die hem erg ziek maken.

Soorten voeding
Er zijn heel veel soorten hondenvoeding, de één wellicht beter dan de andere. Hieronder een aantal voorbeelden, zoals genoemd op de website van de Hondenbescherming. Let wel: duurzaamheid en diervriendelijkheid zijn niet meegenomen in deze opsomming.

Blikvoer
Voordelen: onderworpen aan wetgeving, waardoor op bepaalde punten (hygiëne, gebruik ingrediënten) wordt getoetst. Veel honden vinden dit lekker.
Nadelen: Vaak relatief duur en relatief veel verpakking. Minder schoonschuren van tanden. Om houdbaarheid/aantrekkelijkheid te bevorderen worden vaak bepaalde stoffen toegevoegd.

Diner
Voordelen: onderworpen aan wetgeving, waardoor op bepaalde punten (hygiëne, gebruik ingrediënten) wordt getoetst. Ook dit wordt door veel honden redelijk smakelijk gevonden en het is vaak relatief goedkoop.
Nadelen: Niet alle onden kunnen de gedroogde granen en groenten goed verteren. Het voer moet eerst geweekt worden, voordat het aan de hond gegeven kan worden. Om houdbaarheid/aantrekkelijkheid te bevorderen worden vaak bepaalde stoffen toegevoegd.

Brokken – koud geperst
Voordelen: onderworpen aan wetgeving, waardoor op bepaalde punten (hygiëne, gebruik ingrediënten) wordt getoetst. Meer behoud vitamines door lagere temperaturen. Makkelijk om te geven en goed houdbaar. Smakelijkheid verschilt.
Nadelen: Is vaak ‘hap slik weg’. Om houdbaarheid/aantrekkelijkheid te bevorderen worden vaak bepaalde stoffen toegevoegd. Zetmeel is soms voorbehandeld waardoor het toch goed verteerbaar is.

Brokken – warm geperst/geexpanseerd
Voordelen: onderworpen aan wetgeving, waardoor op bepaalde punten (hygiëne, gebruik ingrediënten) wordt getoetst. Verhitting gaat bacteriën/ schimmels en sommige natuurlijke schadelijke stoffen tegen. Het maakt zetmeel beter verteerbaar. Makkelijk om te geven en goed houdbaar.
Nadelen: Door proces soms gaan er soms vitaminen verloren en het voer bevat minder goede kwaliteit vetten.  Smakelijkheid verschilt. Is ook vaak ‘hap slik weg’.  Om houdbaarheid/aantrekkelijkheid te bevorderen worden vaak bepaalde stoffen toegevoegd.

Vers vlees – zelf klaargemaakt
Voordelen: De hond moet goed kauwen en is er dus langer mee bezig. De gebit- en kauwspieren worden meer. Minder kans op per ongeluk toegevoegde schadelijke stoffen. Natuurlijk, geen additieven.
Nadelen: goed uitbalanceren vraagt kennis en inzet. Samenstelling van dierlijke producten zijn niet altijd voldoende bekend voor het samenstellen van goede voeding. Hoger risico op besmetting met bijvoorbeeld schadelijke bacteriën voor mensen nabij dier.

Vers vlees – kant en klaar
Voordelen: onderworpen aan wetgeving, waardoor op bepaalde punten (hygiëne, gebruik ingrediënten) wordt getoetst. Minder kans op per ongeluk toegevoegde schadelijke stoffen. Natuurlijk en geen additieven.
Nadelen: Is wat meer ‘gedoe’ in klaarmaken ivm ontdooien.

Twijfelt u? Vraag advies!
Het is lang niet makkelijk om uw huisdier de juiste voeding voor te zetten. Het is daarom verstandig goed naar uw hond te kijken: zijn ontlasting, vacht, tanden en gedrag kunnen u veel vertellen. Is uw hond hij fit en gezond? En heeft hij genoeg energie? Heeft hij een mooie vacht en heeft hij niet te veel dorst? Hoe ziet zijn ontvasting er uit of plast hij veel? Of juist te weinig?

Wanneer u twijfelt over welke voeding de juiste is voor uw hond, vraag dan advies aan een deskundige, zoals uw dierenarts of de Hondenbescherming. Zij kunnen u verder op weg helpen.

Bron ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils