Het alarmerende niveau van de zeespiegel in de Oostzee is volgens onderzoekers sterk gekoppeld aan de recente bloei van de vibrio bacterie. Deze bacterie wordt weer in verband gebracht met een toename van door voedsel overgebrachte ziektes in Noord-Europa. De uitkomst van dit onderzoek werd pas geleden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.
Volgens het onderzoek is de Oostzee:
“het snelst opwarmende mariene ecosysteem op aarde dat tot nu toe is onderzocht.”
De wetenschappers ontdekten ook dat andere gematigde en zelfs koelere regio’s (zoals Peru, Chili, Israël, delen van de VS en het noordwesten van Spanje) allemaal een groei van vibrio infecties hebben doorgemaakt na warmer weer.
Maar in de Oostzee hebben wetenschappers hun sterkste bewijs gevonden: tijdens het bestuderen van satellietgegevens, het registreren van de zeespiegel en het bijhouden van medische gegevens rondom vibrio infecties, ontdekten de wetenschappers dat in warmere jaren het aantal infecties tot wel 200 procent stijgt.
Vibrio bacteriën komen voor in zeevruchten, zoals schelpdieren en plankton. Ook veroorzaken ze een verscheidenheid aan ziekten: van de relatief veel voorkomende gastroenteritis (een ontsteking die braken en diarree veroorzaakt, ofwel buikgriep), tot de gruwelijke pijn van cholera, die kan oplopen tot epidemische niveaus indien niet goed behandeld door medische professionals.
Naar verwachting zal de kans op de bloei van de vibrio bacterie langs de Europese kustgebieden de komende decennia sterk toenemen. Wetenschappers raden daarom aan om een nieuw rapportagesysteem te ontwikkelen voor heel Europa, om uitbraak van vibrio infecties en correlaties met het lokale klimaat te traceren. Ontwikkeling van dergelijke systemen kan wetenschappers helpen bij het voorspellen van de wereldwijde verspreiding van andere ziektes die eveneens beïnvloed worden door het klimaat.
De onderzoekers schreven:
“Door ons te focussen op dichtbevolkte gebieden zoals St. Petersburg, Stockholm en het zuiden van de Baltische kustlijn, risico-analyses te doen en die toe te passen op andere regio’s die grote temperatuurveranderingen kennen, zoals het noordwestelijke kustgebied van de Grote oceaan, de Ochotske Zee (Rusland) en oostelijke kustlijn van China kunnen we het meest effectief tot voorspellingen komen over waar nieuwe vibrio infectiehaarden zouden kunnen ontstaan.”
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?