Tijdens de klimaatconferentie van Glasgow (COP26) is vooruitgang geboekt, maar de Russische invasie in Oekraïne maakt het moeilijk om de ambitieuze en urgente klimaatdoelen te halen. Antonio Guterres, secretaris-generaal bij de Verenigde Naties (VN), waarschuwt voor een klimaatcatastrofe.
Volgens Guterres hebben we met de hoogste stijging van CO2-uitstoot van de geschiedenis te maken: een stijging van 6 procent. Dit komt mede door de uitstoot van steenkool, die naar een recordhoogte steeg. Waar landen eerder waren verzocht om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen op te geven, zorgt de invasie van Rusland in Oekraïne ervoor dat landen weer meer steenkool ontginnen. Het is belangrijk om de afhankelijkheid van het Russisch gas te verminderen.
Overschakelen naar steenkool
In Tsjechië schakelen verschillende bedrijven over van gas naar steenkool. Het land is voor bijna 90 procent afhankelijk van het Russische gas en wil een energiecrisis voorkomen. Ook Roemenië zal de ontginningscapaciteit opdrijven, maar heeft wel aangegeven dat er geen nieuwe steenkoolmijnen geopend zullen worden en in Bulgarije wil eerst zelf minstens twee nieuwe kernreactoren bouwen voor het gebruik van steenkool verminderd zal worden.
Vingertje wijzen
Met de vinger naar andere landen wijzen heeft echter geen zin, zo waarschuwt Guterres. Er is geen land ter wereld dat zich kan isoleren van de chaos. “De planeet staat in brand”, zegt Guterres, waarmee hij verwijst naar de talrijke klimaatrampen zoals overstromingen, bosbranden en stormen. Al 30 miljoen mensen zijn door deze oorzaken dakloos geworden. Daarbij zijn de gevolgen voor de natuur en het milieu rampzalig.
We are sleepwalking to climate catastrophe.
Our planet has already warmed by as much as 1.2 degrees – and we see the devastating consequences everywhere.
We need a 45% reduction in global emissions by 2030 and carbon neutrality by mid-century to keep our climate goals alive.
— António Guterres (@antonioguterres) March 21, 2022
Catastrofe
Van het ambitieuze doel om de klimaatverwarming te beperken tot 1,5 graad kunnen we volgens Guterres al afscheid nemen als we zo doorgaan en zelfs een beperking tot 2 graden wordt moeilijk. Een klimaatopwarming van 2,7 graden is waar we op kunnen rekenen als alle landen zich nu gaan houden aan hun beloftes van de overeenkomst in Parijs (COP21). De emissies zijn dan tegen 2030 gestegen met 14 procent. Er moet dringend geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie, al wordt het zelfs daarmee lastig om deze huidige situatie te veranderen, zegt Guterres.
Atlas van menselijk lijden
Nog geen maand geleden waarschuwde het VN-klimaatpanel IPCC voor de gevolgen van klimaatverandering in een nieuw rapport. Guterres zei dat het rapport las als een “atlas van menselijk lijden” en dat hij niet eerder een wetenschappelijk rapport zoals dit gelezen had. In het rapport stond dat bijna de helft van de mensen al in een gevarenzone leeft.
Countries are “sleepwalking to climate catastrophe” if they continue to rely on fossil fuels, and nations racing to replace Russian oil, gas and coal with their own dirty energy are making matters worse, the UN secretary general warned on Monday. https://t.co/yOvCMeNgb6
— The New York Times (@nytimes) March 22, 2022
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop