Meer dan 26.000 mensen hebben inmiddels de petitie van de Vogelbescherming ondertekend om de bouw van een luchthaven bij Lissabon tegen te houden. De luchthaven ligt vlak naast een vogelreservaat dat onder andere voor de Nederlandse grutto zeer belangrijk is. In hun tocht van Afrika naar Nederland is de monding van rivier de Taag in Portugal een belangrijke tussenstop voor de grutto’s.

grutto
Wordt vliegveld Lissabon de genadeklap voor onze grutto’s? | Foto: publiek domein

De grutto’s eten in het estuarium van rivier de Taag bij Lissabon oogstresten op de rijstvelden voordat ze doorvliegen naar Nederland om te broeden. Vorige maand gaf het Portugese milieuministerie toestemming voor de bouw van de luchthaven. Zowel in binnen- als buitenland leverde dat enorm veel kritiek.

Nederlandse grutto’s

Het vliegveld is gepland midden in een Europees beschermd natuurgebied; in de monding van de rivier de Taag. Het Taag estuarium is beschermd Natura 2000– én Ramsar-gebied. De Portugese vogelbescherming (SPEA) vroeg de Nederlandse Vogelbescherming en de Birdlife Partners in de rest van Europa om hulp, wat resulteerde in onder andere in de petitie. Vogelbescherming Nederland is ontzet over het Portugese besluit:

“Wat voor zin heeft het om de grutto’s – onze nationale vogel – in Nederland te beschermen als deze trekvogels in Portugal ernstig verzwakken of zelfs sterven?”

 

 

 

Uit jarenlang zenderonderzoek van de onderzoeksgroep van Theunis Piersma van de Universiteit Groningen en Jose Alves van het Portugese Centre for Environmental and Marine Studies, blijkt dat het merendeel van de Nederlandse grutto’s in deze tijd van het jaar juist op die plek (bij het laatste, brede deel van de rivier) in Portugal zitten.

Stroomgebied van de Taag, uitmondend bij Lissabon | Foto: Port(u*o)s/Wikipedia

SPEA strijdt al jaren tegen de bouw van het nieuwe vliegveld. In het reservaat overwinteren jaarlijks tot wel 100.000 watervogels, waaronder de kluut, wintertaling, zilverplevier, flamingo en de bonte strandloper. En in de rijstvelden zoeken niet alleen de grutto’s oogstresten, maar ook ooievaars, (purper)reigers en vele andere vogels.

grutto
Grutto in de vlucht | Foto: publiek domein

Verjaagd en verstoord

De bouw van het vliegveld is voor de regering een goedkope oplossing omdat het vlakbij Lissabon is, maar de effecten op natuur en milieu zijn onvoldoende onderzocht en de maatregelen die de regering wil nemen om de schade te beperken zijn volgens SPEA speculatief en slechts een druppel op een gloeiende plaat. De Vogelbescherming zegt hierover:

“Ze worden verjaagd en verstoord door het lawaai van stijgende en dalende vliegtuigen en er is ook nog een reële kans op botsingen tussen grote groepen grutto’s en vliegtuigen. Door die herhaaldelijke verstoring, kunnen onze grutto’s waarschijnlijk niet snel genoeg aansterken (als ze het al overleven) en zijn mogelijk te laat in Nederland om jongen groot te krijgen. En dat terwijl juist het tijdig grootbrengen van genoeg kuikens het grote probleem is voor grutto’s in ons land. Door die herhaaldelijke verstoring, zijn onze grutto’s mogelijk te laat in Nederland om jongen groot te krijgen. We laten het niet gebeuren!”

Bron:

©AnimalsToday.nl