CIWF: Kooien horen niet in de veehouderij, maar in een museum
Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) heeft gisteren een vleeskonijnenkooi aangeboden bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Tegelijkertijd ontvingen vooraanstaande musea in 6 andere EU-landen ook vleeskonijnenkooien, waaronder het Louvre in Parijs, het Natural History Museum in London en het National Museum in Warschau.
Met deze ludieke actie vraagt CIWF aandacht voor het leed van de ruim 300 miljoen konijnen in Europa die in krappe, kale kooien gehouden worden voor de productie van konijnenvlees. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:
“Deze kooien zijn extreem dieronvriendelijk. De dieren kunnen geen kant op en de sterfte is hoog. Kooien in de vee-industrie zijn niet van deze tijd en horen thuis in een museum.”
De musea die een kooi aangeboden kregen waren het Rijksmuseum in Amsterdam, het Louvre in Parijs, het Natural History Museum in London, het National Museum in Warschau, het National Museum of Agriculture in Praag, het Medieval Torture Museum in San Gimignano (Italië) en, in samenwerking met de Albert Schweitzer Foundation, het Museum of German History in Berlijn. Het Rijksmuseum heeft de kooi niet aangenomen.
End the Cage Age
Vorig jaar lanceerde CIWF de internationale End the Cage Age-campagne, met als doel een einde te maken aan het gebruik van kooien in de Europese vee-industrie. Speciale aandacht gaat uit naar het vleeskonijn, dat na de kip het meest voor vlees gefokte dier is in Europa. De huisvesting van de ruim 300 miljoen konijnen is zeer dieronvriendelijk. De dieren staan hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt, en de kooien zijn meestal te laag om rechtop in te staan.
In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt, veelal in ‘verrijkte’ kooien. Deze zijn iets hoger en hebben een klein plastic rooster op de bodem. Alternatief voor het gebruik van kooien is het zogenaamde parksysteem, waarbij konijnen in groepen leven. Dit komt ook in Nederland voor. In België wordt dit systeem per 1 januari 2016 verplicht, en vele Belgische supermarktketens verkopen al geen konijnen uit kooisystemen meer.
Bekijk hieronder de schokkende film uit 2014 over de konijnenhouderij:
Klik hier voor meer informatie over de Europese konijnenhouderij.
Persbericht Compassion in World Farming
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
De hele veehouderij is een schande en een ramp voor deze planeet en onze gezondheid.