Nu de dagen weer langer zijn heb je ze waarschijnlijk alweer gezien: vleermuizen! Als fladderende silhouetten zijn ze op zoek naar muggen en andere insecten. Of ze dat ook bij jou in de tuin doen kun je zelf ontdekken tijdens de Nationale Vleermuistuintelling. Tel op vrijdag 6 en zaterdag 7 mei mee en geef het resultaat door op Tuintelling.nl.
Misschien doe je al mee met de jaarlijkse Tuinvogeltelling of Tuinvlindertelling, maar in de meeste tuinen vliegen ook vleermuizen rond. Vleermuizen lijken op het eerste gezicht misschien wat lastiger te spotten, maar met een beetje oefening valt dat reuze mee. Ben je benieuwd welke vleermuizen er in jouw tuin rondvliegen? Ga er dan op 6 en 7 mei in de avondschemering even lekker voor zitten, en doe mee aan de Nationale Vleermuistuintelling!
De landelijke Vleermuistuintelling
Je hoeft geen vleermuisdeskundige te zijn om mee te doen. Met de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen van Nederland kun je aan de hand van het silhouet van de vleermuis de soort herkennen. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, zoek je een plek van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur ook met zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag dichtbij. De telling begint bij zonsondergang (ongeveer 21.10 uur) en je telt een uur lang, of totdat het te donker is om nog iets te zien. Een instructie voor de tuintelling vind je hier.
Welke soort is dat?
In Nederland komen 18 soorten vleermuizen voor. Een aantal daarvan zijn regelmatig in tuinen te vinden. Dat is mooi meegenomen want als insecteneters eten deze vleermuizen veel muggen. Ze helpen zelfs een handje bij het onderdrukken van insecten die schadelijk kunnen zijn voor je tuin, groente of fruit.
Hoewel je daar meestal niks van merkt wonen deze ‘tuinvleermuizen’ vaak dicht in de buurt: de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger wonen in gebouwen, bijvoorbeeld in spouwmuren en onder dakpannen. De gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige (oude) zolders als in holle bomen, vaak in een mooie groene omgeving. Wie geluk heeft, kan hem in oude tuinen, parken en bossen op nachtvlinders zien jagen. De watervleermuis woont liever in boomholten en kun je regelmatig zien vliegen boven het wateroppervlak van vijvers en grachten. De rosse vleermuis is ook zo’n boombewoner, die vooral hoog in de lucht jaagt.
Wil je meer of vaker vleermuizen in je tuin? Dat kan door je balkon of tuin vleermuisvriendelijker in te richten met vleermuiskasten en het planten van bloemen die ook ’s nachts insecten lokken.
Doe mee met de Nationale Vleermuistuintelling 2022
Bron:
- Persbericht Zoogdiervereniging
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl