De vale vleesmuis heeft een bijzonder verdedigingsmechanisme tegen vijanden: wanneer het diertje vastgepakt wordt begint het te zoemen als een boze wesp. Dit gedrag werd bij toeval ontdekt door Italiaanse wetenschappers, die daarna aantoonden dat uilen vrijwel geen verschil horen tussen een echte boze wesp en een ‘vleerwesp’: in beide gevallen gaan ze ervandoor.
Dat de vale vleermuis zoemt als een boze wesp wanneer je hem oppakt (wat je nooit moet doen), bleek tijdens een veldonderzoek van Italiaanse wetenschappers. De diertjes begonnen wild te zoemen en het geluid lijkt zo op dat van boze wespen, dat de onderzoekers het geluid van een echte boze wesp en dat van een angstige vale vleermuis aan uilen lieten horen. De vogels namen in beide gevallen het hazenpad. Ter controle speelden de wetenschappers ook het reguliere ultrasone geluid af van een jagende vale vleermuis. Dat trok de uilen juist naar de luidspreker toe, in plaats van het eerdere vluchtgedrag. Zowel bosuilen als kerkuilen gedroegen zich schichtig bij het horen van de zoemende ‘vleerwesp’, allebei uilen die best een vale vleermuis lusten.
Zoemen als een boze wesp
Jezelf ‘vermommen’ met het geluid van een ander dier zou op deze wijze nog nooit zijn waargenomen bij zoogdieren. Wel is bekend dat bepaalde vogels de roep van een roofvogel nadoen, om andere vogels van hun nest te jagen en de eieren op te eten. Niet-giftige koningsslangen lijken heel erg op dodelijk giftige koraalslangen, wat roofdieren afschrikt. De bijenorchis, een plant, lijkt deels op het achterlichaam van een bij, waardoor rondvliegende bijen denken te kunnen paren, maar ondertussen de orchidee bestuiven, niet elkaar. Van koeien is ook bekend dat het geluid van een horzel ze onrustig maakt, want dat zijn als het erop aankomt stekers die voor veel ongemak zorgen.
Waarom uilen bang zijn voor wespen is niet met zekerheid te zeggen, maar net als uilen leven wespen onder meer in bomen, waar ze nesten maken. Het valt niet uit te sluiten dat wilde uilskuikens al vroeg meekrijgen dat je met een wesp niet moet spotten. De Italiaanse onderzoekers toonden namelijk ook aan dat uilen die in gevangenschap opgroeiden niet op wespengeluid reageren.
Ook bijen zoemen eng
Stekende insecten werken bij veel mensen en dus ook dieren op de zenuwen. Zo zijn olifanten als de dood voor bijen. Treinstations in India maken daar gebruik van om aanrijdingen tussen treinen en olifanten te voorkomen. In Kenia worden bijen succesvol ingezet om gewassen te beschermen tegen hongerige olifanten. De bijen beschermen daar niet alleen de gewassen, ze bezorgen de boeren ook een extra inkomen dankzij de honing.
Bron:
- HLN
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Zoemen van bijen voorkomt botsingen tussen olifanten en treinen
Kinderboek Rotbeest! van Karen Soeters hilarisch en leerzaam
©AnimalsToday.nl BVR