In 2010 werd door de milieuorganisatie Ecolife voor het eerst de ecologische voetafdruk van de Vlaming berekend. Toen bedroeg de voetafdruk, dit is de bruikbare oppervlakte die nodig is om in je behoefte te voorzien, 6,3 hectare. Dit jaar werd, op aanvraag van de Vlaamse overheid, de berekening opnieuw gedaan. Ecolife kwam toen op een schrikbarende voetafdruk van maar liefst negen hectare, een stuk hoger dan de eerder berekende zes hectare.
Volgens Ecolife wordt de stijging van 40% niet veroorzaakt door meer consumptie, maar door een nauwkeuriger berekeningswijze van de voetafdruk.
De omringende landen doen het beter dan de gemiddelde Belg: 7,6 hectare. De Nederlanders hebben een voetafdruk van 6,7 hectare, de Duitsers 6,1 hectare, de Britten 5,9 hectare en de Fransen hebben voldoende aan 5,2 hectare.
Volgens Ecolife zijn hiervoor meerdere verklaringen. Zo rijdt de Belg alleen in zijn auto naar het werk, consumeert meer plantaardige oliën en vis met een hoge ecologische voetafdruk en zijn de gebouwen in België ouder. Volgens Ecolife heeft de gemiddelde wereldbevolking een voetafdruk van 1,8 hectare. Als iedereen zou consumeren als de Vlaming, dan zouden meer dan vijf wereldbollen nodig zijn.
Volgens andere bronnen heeft de gemiddelde Nederlander een ecologische voetafdruk van 6,3 hectare, nog iets minder dus dan de berekening van Ecolife. In dit geval zou de gemiddelde Nederlander ‘slechts’ 3,5 aardbollen nodig hebben. Helaas nog altijd een veel te grote draagkracht voor onze aarde.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
gewoon op mars gaan wonen met een grote colonie. had al 30 jaar geleden gekunt.. jammer dat de space race stopte en de mens devolueerde.. misschien is er nog hoop?
Het trieste is dat de consumptie wereldwijd alleen maar toeneemt. In groeiende economieën als China, India en Brazilië willen ook steeds meer mensen een auto, meer en vaker vlees eten, airconditioning, allerlei luxe apparaten, meer luxe kleding, enz. De politiek die zich meestal grotendeels laat sturen door de grote bedrijven juicht dit toe. Maar men negeert dat dit niet kan doorgaan en dat we met zijn allen op de afgrond afgaan.
Het klopt, wat Jeroen zegt.