Met een mogelijke wetswijzing zet de Britse regering de deur op een kier voor cosmetische bedrijven om op dieren te testen. Dat zegt de Britse Cruelty Free International (CFI). Het zou betekenen dat er voor het eerst in meer dan twintig jaar weer dierproeven uitgevoerd kunnen worden.
Heroverwegen
In 1998 werden dierproeven voor chemische stoffen die alleen in cosmetische producten gebruikt worden, in het Verenigd Koninkrijk verboden. Nu zegt de regering dit beleid te “heroverwegen”. Ze sluiten zich namelijk aan bij een besluit van het Europees Agentschap van Chemische Stoffen (ECHA). Het agentschap besloot vorig jaar, tegen EU-restricties in, dat sommige chemische stoffen voor cosmetica toch getest moeten worden op dieren om hun veiligheid te garanderen. In dit geval ging het over twee ingrediënten van het Duitse chemicaliën bedrijf Symrise. Het zijn populaire ingrediënten die in veel cosmetica zitten.
Wet
Volgens de regering is de wet op dierenproeven niet veranderd, maar campagnevoerders waarschuwen dat het accepteren van het ECHA besluit kan leiden tot veel meer testen op dieren. Volgens schattingen zijn er zo’n honderd ingrediënten die straks misschien weer op dieren getest moeten worden. In een brief aan Cruelty Free International schreef de regering dat hun beleid voor afgewerkte cosmetische producten gelijk blijft. “Onder Britse regelgeving om het milieu en de veiligheid van werknemers te beschermen, zijn dierenproeven toegestaan, mits er geen niet-dierlijke alternatieven zijn”, stond er in de brief.
CFI:
“Dit besluit legt een bom onder het lange leiderschap van het VK als het gaat om het verbod op dierenproeven voor cosmetica. En het maakt de spot met de missie van het land om voorop te lopen op het gebied van onderzoek en innovatie, om in plaats daarvan opnieuw afhankelijk te zijn van wrede en ongerechtvaardigde testen.”
Achteruit
Toen het toenmalige Labour-kabinet dierenproeven voor cosmetica in 1998 verbood, wilde deze het graag een EU-breed verbod bewerkstelligen. Uiteindelijk kwam in 2004 een EU-verbod voor afgewerkte cosmetische producten en in 2009 ook voor het testen van individuele ingrediënten voor cosmetica. Dr. Julia Fentem is het hoofd van het centrum voor veiligheids- en milieuzorg van Unilever, een van ’s werelds grootste fabrikanten van cosmetica. Zij zei dat het plan van het VK om zich aan te sluiten bij het Symrise-besluit een ‘stap achteruit’ was. Fentem geeft aan dat de wetenschap de afgelopen jaren veel energie heeft gestopt in diervriendelijke alternatieven, maar de regering deze innovatie naast zich neer lijkt te leggen.
Vakjes aanvinken
CFI’s directeur van wetenschap en regelgeving, dr. Katy Taylor, zei:
“De regering zegt dat zelfs ingrediënten die uitsluitend in cosmetica worden gebruikt en die een geschiedenis van veilig gebruik hebben in het VK aan dierproeven kunnen worden onderworpen.”
Voor het verbod op dierproeven werden de meeste ingrediënten voor specifieke zaken op dieren getest, bijvoorbeeld voor huid- en oogirritatie. Maar volgens Taylor eist de chemicaliënwetgeving in het geval van Symrise ook dierproeven voor het onderzoeken van de effecten van het ingrediënt op een foetus. De wetswijzing zou betekenen dat chemische stoffen die al tientallen jaren gebruikt worden en die niet tot problemen geleid hebben, toch getest moeten worden. Het zou volgens Taylor enkel zijn om ‘de vakjes aan te vinken’.
Hoger beroep
Toen de Britse organisatie Frame in 2020 een vragenlijst afnam, bleek 84 procent van de ondervraagde geen cosmetische producten te willen kopen als ze wisten dat een van de ingrediënten op dieren getest was. Het Duitse Symrise laat het er niet bij zitten. Het bedrijf gaat op basis van wetenschappelijke gronden in hoger beroep bij het Europese Hof van Justitie.
Bron:
© AnimalsToday.nl Sophie Jongma