Undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Equality UK laten weer een stukje waarheid zien over hoe kippenvlees tot stand komt. Een activist werkte in twee maanden tijd op vier kippenboerderijen in het Verenigd Koninkrijk en filmde gruwelpraktijken ten koste van zeer jonge dieren. Deze boerderijen leveren kippenvlees aan de grote supermarktketen Tesco en McDonald’s en zijn nota bene goedgekeurd door het Red Tractor-label, een keurmerk in het VK.
Undercoveronderzoek van dierenrechtenorganisatie Animal Equality op vier kippenboerderijen in het Verenigd Koninkrijk laat de treurige waarheid zien van de kippenindustrie. Jonge dieren die te zwak zijn, ziek zijn of te klein zijn, worden hardhandig gedood of voor dood achtergelaten. Waarom? Omdat ze niet winstgevend zijn en dus niet de moeite waard om opgevoed te worden. Per stal gaat het om honderden dieren per dag. Een van de medewerkers vertelt over de dagelijkse praktijk, waarbij geld voor dierenwelzijn gaat:
“Als ik een kip 30 dagen lang voed, water geef en zorg dat zij warm is en vervolgens kan ze niet worden verwerkt door de fabriek omdat ze niet groot genoeg is, dan heb ik voor niets geld uitgegeven aan voer.”
Nek breken legaal
Gevolg is dat veel jonge dieren aan hun lot worden overgelaten door de medewerkers. Kuikens die niets lijken te gaan opleveren, worden opzettelijk weggehouden bij water en voeding, zodat ze niets kosten. De dieren sterven door honger en uitdroging. Of medewerkers breken hun nek. Dat gaat hardhandig en vaak heel onhandig, waardoor de diertjes nog minutenlang flapperen en bij bewustzijn blijven. Het breken van de nek is overigens gewoon toegestaan; medewerkers mogen legaal dagelijks 70 kuikens hun nek breken.
Het gaat al mis bij het uitladen van de kuikens in de stal, waar ze moeten gaan ‘opgroeien’ tot een stuk vlees. De kratten met kuikens worden gewoon omgekieperd en niet elk dier overleeft die val naar beneden. Bij vermoedens van een botbreuk wordt het kuiken de nek omgedraaid. Ook is gefilmd dat medewerkers bij levende kuikens de nek doorsnijden langs een scherpe metalen rand. Volgens Animal Equality is dit de dagelijkse praktijk op de boerderijen en het gaat om heel veel dieren: in één stal vonden op één dag al zeker 500 kuikens die op deze manier gedood werden.
Bekijk de schokkende beelden van deze dagelijkse praktijk in de kipppenindustrie, zoals vastgelegd door Animal Equality:
.
.
De boerderijen waar de beelden zijn gemaakt, vallen onder Moy Park, een van de grootste kipverwerkingsbedrijven in het Verenigd Koninkrijk dat levert aan grote supermarkten (waaronder Tesco) en McDonald’s. Ongelooflijk maar waar: de boerderijen waar de beelden zijn gemaakt, zijn goedgekeurd door ‘Red Tractor’, een keurmerk in het Verenigd Koninkrijk, dat hoge dierenwelzijnsstandaarden belooft.
Kronkelend achtergelaten
Volgens de wet moeten zieke of gewonde dieren zo snel mogelijk gedood worden en het doden moet snel en effectief gebeuren. Het Farm Animal Welfare Committee van de overheid heeft in een rapport gesteld dat op humane wijze doden van kuikens op de boerderij een “uitdaging” is en dat ontwrichting van de nek steeds vaker als een probleem wordt gezien als je kijkt naar dierenwelzijn. In hun rapport uit 2017 hierover staat dat er significant bewijs is, dat handmatige ontwrichting van de nek niet zorgt voor direct verlies van bewustzijn. Michelle Baxter Wickham van Animal Equality:
“Deze kippen werden kronkelend achtergelaten, nadat medewerkers onhandig hun nekken probeerden te breken. Het is hartverscheurend en schandalig.”
Gruwelpraktijken zijn de norm
Moy Park zegt de zaak heel serieus te nemen en ze hebben het beeldmateriaal voorgelegd aan een dierenarts die is gespecialiseerd in gevogelte:
“Ondanks de voorbeelden die zijn uitgelicht, vertoont de toom (de groep) natuurlijk gedrag en verkeert in goede gezondheid in het grootste deel van het videomateriaal. De boerderijen zijn grondig onderzocht door lokale autoriteiten en handhavers en er zijn geen grote overtredingen waargenomen.”
Ook Tesco ligt er niet wakker van. Volgens de supermarktketen zijn de boerderijen geïnspecteerd door handhavers en experts en heeft Moy Park waar nodig “maatregelen getroffen”. Meest schokkend is de reactie van ‘kwaliteitslabel’ Red Tractor:
“Wij nemen dierenwelzijn heel serieus. Alle boerderijen in de video zijn onderzocht door ons, door hun dierenarts en de APHA (Animal and Plant Health Agency van de overheid). Er is geen bewijs gevonden dat de standaard van Red Tractor wordt overtreden.”
De gruwelijke behandeling van de kippen hoort er dus gewoon bij volgens de kippenindustrie en er kraait verder geen haan naar. Abigail Penny, directeur van Animal Equality, is terecht bezorgd:
“Het baart me ernstige zorgen dat Moy Park dit niet ziet als ernstige overtredingen en dat deze gruwelijke praktijken zijn toegestaan binnen de Red Tractor standaarden. Dit is dus hoe de moderne kipverwerkingsindustrie eruit ziet.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl