Een jonge bultrug van 10 meter lengte strandde op 300 meter van de kust van San Clemente, Argentinië. De staartvin van de walvis was verstrikt geraakt in een vissersnet. Het kostte een groep biologen twee uur om het dier te redden én het terug te laten zwemmen naar open zee.
70% van het lichaam van de bultrug bevond zich buiten water. Het dier strandde in een drassig gebied in het water van 1,5 meter diepte, terwijl er op dat moment een sterke wind raasde. Een lokale bewoner zag de bultrug in deze noodsituatie en waarschuwde de biologen van Fundación Mundo Marino die ervaring hebben met het redden van walvissen en dolfijnen in dit gebied.
Toen de biologen bij de bultrug aankwamen, zagen ze dat het dier zichzelf tevergeefs probeerde te bevrijden van het vissersnet, en dat deze uitgeput begon te raken. Het dier lag volledig op de zeebodem. Gelukkig keerde het tij en begon het water te stijgen. Het team biologen kon de walvis door het toepassen van diverse manoeuvres en bewegingen loskrijgen van de bodem. Zie beelden van de redding:
Sergio Rodriguez Hereida, bioloog en verantwoordelijk over het centrum van reddingen en rehabilitaties van Fundación Mundo Marino:
“Toen we dichterbij kwamen verwijderden we het net die zich om de staartvin bevond. Hierna paste we een protocol toe van technieken om het dier los te krijgen van de zeebodem. Ondanks de vloed en een zee die steeds woester werd, lukte het ons om haar te bevrijden en haar te laten keren in de richting van de open zee. Ze was gedesoriënteerd geraakt.”
Toen de walvis loskwam van de bodem reageerde het door zwembewegingen te maken. Dat was het moment waarop het team afstand nam zodat het dier zich vrijelijk kon bewegen. Het dier zwom vervolgens terug naar de open zee.
Bronnen: La Opinión, Infobae ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?