Sea Shepherd Global filmde maandag twee supertrawlers die met hun enorme netten door een megagroep van meer dan honderd gewone vinvissen ploegden, terwijl de dieren zich voedden met krill voor de South Orkney Islands, Antarctica. Door het voedsel van vinvissen en andere dieren te stelen wordt de hele voedingsketen bedreigd.
Kapitein Peter Hammarstedt op het nieuwste schip de Allankay van Sea Shepherd Global, zag het gebeuren:
“De twee supertrawlers deden geen moeite om van koers te veranderen. Het leek zelfs alsof ze opzettelijk naar de spuitende megapod stuurden, wetende dat waar walvissen zijn ook krill moet zijn.”
Twee andere supertrawlers haalden onmiddellijk hun netten op en vluchtten weg toen de Allankay arriveerde.
De schokkende beelden zijn gemaakt op de eerste dag dat Sea Shepherd Global aankwam in de Zuidelijke Oceaan voor Operation Antarctica Defense. Dit is een missie om de grootste ecologische bedreiging voor het Antarctische ecosysteem aan te pakken, door toezicht te houden op de visserijactiviteit van een groeiende vloot van trawlers die zich richten op vitale krillpopulaties. Krill, kleine garnaalachtige diertjes die de basis vormen van het hele Antarctische ecosysteem, is de primaire voedselbron voor baleinwalvissen en pinguïns, waarbij het meeste zeeleven ofwel direct afhankelijk is van krill als voedselbron, of indirect omdat hun prooi afhankelijk is van krill.
Met de internationale afname van de walvisvangst – waarbij Sea Shepherd Global in 2018 de laatste walvisvaarders uit de Zuidelijke Oceanen verdreef – heeft de krillvisserij haar plaats ingenomen. Met 12-14 industriële trawlers wordt niet meer rechtstreeks op walvissen gejaagd, maar op de belangrijkste soorten waarvan ze afhankelijk zijn om te kunnen overleven. Kapitein Hammarstedt:
“We zien een scherpe daling van het aantal zwangerschappen bij bultruggen, een afname van het lichaamsgewicht van pelsrobben en een sterke daling van de populaties kinbandpinguïns. Alle drie soorten zijn afhankelijk van krill als primaire voedselbron. Daarnaast heeft klimaatverandering zowel de hoeveelheid als de periode van het zee-ijs dat krill nodig heeft om te overleven verkleind.”
.
De dodelijke impact op walvissen is niet alleen indirect. In 2021 werd de dood van drie walvissen gedocumenteerd in krill-trawlnetten – in drie afzonderlijke gebeurtenissen – bewijs van het groeiende conflict tussen vissersvaartuigen en walvissen wiens voedsel wordt weggevist.
Concurrentie
Drie weken geleden publiceerde het tijdschrift Ecology een studie van Stanford University, waaruit bleek dat vier grote vissersvaartuigen met hun netten door een superpod van meer dan 1000 gewone vinvissen sleepten op zoek naar krill. De conclusie luidde dat dit soort concurrentie tussen krillvissers en walvissen in de toekomst alleen maar zal toenemen. De recente beelden van de South Orkney-eilanden bewijzen dat dit inderdaad geen opzichzelfstaand incident was.
Krill wordt voornamelijk uit de Zuidelijke Oceaan gewonnen om krillmeel te produceren, een voedingsadditief in de aquacultuurindustrie, maar ook om krillolie te maken voor de massaproductie van omega-3-voedingssupplementen. Als toevoeging aan voedsel kleurt krillmeel onder meer het grijze vlees van kweekzalm roze of rood, alsof het wilde zalm zou zijn. Alistair Allan, Antarctic Campaigner bij The Bob Brown Foundation:
“Het is een absurditeit en een misdaad tegen de natuur dat krill uit de afgelegen Zuidelijke Oceanen wordt opgezogen door enorme industriële schepen die de halve wereld zijn rondgereisd om daar te komen, en vervolgens voedsel stelen uit de monden van hongerige walvissen en pinguïns om gekweekte zalm roze te kleuren.”
.
De bemanning aan boord van Allankay zal de visserij en de impact ervan op walvissen monitoren, haar activiteiten documenteren en de hele toeleveringsketen in kaart brengen. Sea Shepherd Global werkt samen met de Australische Bob Brown Foundation, die onderzoek doet naar de krillvisserij en hoe krill in de schappen van Australische supermarkten en apotheken terechtkomt. Kapitein Alex Cornelissen, CEO van Sea Shepherd Global:
“De krillvisserij bij Antarctica moet onmiddellijk worden verboden vanwege het verwoestende effect op de soorten die afhankelijk zijn van krill. De krillvisserij haalt de basis van de hele Antarctische voedselketen weg. (…) Dit is een visserij die niet zou mogen opereren in deze ongerepte omgeving, en we zullen daaraan werken, of het nu via de wet is of via de markten.”
.
Bron:
- Persbericht Sea Shepherd Global
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR