In 1990 is de laatste vissende kat gezien op Java. Sinds die tijd proberen wetenschappers met behulp van honderden cameravallen een glimp op te vangen van het illustere roofdier, maar helaas zonder succes. Natuurbeschermers vrezen dan ook dat de kat bijna uitgestorven is op het Indonesische eiland, of al geheel is uitgeroeid.
Frederic Launay van het Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund:
“Als de vissende kat verdwenen is van Indonesië, is dit een vervolg op het uitsterven van de Balinese tijger eind jaren 1930 en de Javaanse tijger midden jaren 1970. Dit is triest nieuws, maar we hopen dat we het bij het verkeerde eind hebben en de vissende kat herontdekt wordt op Java. Hoe dan ook, vissende katten komen in meerdere gebieden voor en ons doel moet zijn om de levensvatbaarheid van populaties te beoordelen en bedreigingen op andere plekken te verkleinen.”
Bedreigingen
Het verlies van grote watergebieden (wetlands) in heel Zuidoost-Azië is de voornaamste reden dat de vissende kat in gevaar is. Meer dan 50% van deze gebieden zullen mogelijk verdwijnen.
Op Java is het leefgebied, de mangrove, ingekrompen tot nog maar 11% van de oorspronkelijke oppervlakte. Daarnaast komen pesticiden, gebruikt op rijstvelden, terecht in het watergebied. Hierdoor hopen mogelijk gifstoffen op in het voedsel van de kat. Of het dier nog op Java voorkomt, is dus bij lange na niet zeker meer.
Stropers in Azië vinden de vissende kat een makkelijke prooi. Ze eten het dier en vervolgen het om hun kippen te beschermen. Ook in beschermd gebied zetten stropers vallen en strikken. In Thailand zijn hierdoor 9 van de 17 gezenderde katten van een jarenlang onderzoek het slachtoffer geworden. Verder komen katten om door verkeersongevallen en verdrinken ze in visnetten.
Waterkat
De vissende kat, die voorkomt in Zuidoost-Azië, Noord-India en Sri Lanka, brengt zijn leven door bij het water. Het dier eet voornamelijk vis en daarnaast vogels, knaagdieren en insecten.
Vissende katten zijn groter dan een huiskat: ze zijn 38-40 cm hoog en wegen 5-16 kilogram (mannetjes zijn groter dan vrouwtjes). Hun lichaam is uitermate geschikt voor een regelmatige duik. Tussen de tenen van hun voorpoten hebben ze deels zwemvliezen en hun vacht is gelaagd. Over hun huid hebben ze een dikke laag kort haar, die waterdicht is. Deze vacht fungeert als een soort thermokleding, het houdt de kat warm en droog. Daar overheen heeft de vissende kat een lange, glanzende vacht met het kenmerkende patroon.
Bronnen: National Geographic, Wild Cat Conservation, Fishing Cat © Animals Today Angelique Lagarde