Spinnen die vissen eten, ja, je leest het goed. Volgens nieuw onderzoek eten zelfs 8 van de 109 tot nu toe bekende spinnenfamilies soms visjes. Daarbij kunnen sommigen vissen vangen en verorberen die maar liefst vier keer groter zijn dan zichzelf.
Een artikel over het onderzoek naar de visetende spinnensoorten verscheen 18 juni jongstleden in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. Over de gehele wereld komen vissetende spinnen voor, behalve op Antarctica (Zuidpool). Ze hebben wel een duidelijke voorkeur voor warm, zuurstofarm water, zoals te vinden in de moerasgebieden van Florida bijvoorbeeld.
Van ieder geval 18 verschillende spinnensoorten is het vangen van een visje als prooi geobserveerd, zoals door de (Dolomedes triton) in Amerika, de (Pardosa pseudoannulata) in India en de (Dolomedes plantarius) in Engeland.
Al deze observaties zijn nu verzameld en uitgewerkt door Martin Nyffeler van de Zwitserse universiteit van Bazel en Bradley Pusey van de Western Australia universiteit in Albany. De twee biologen vonden een totaal van 89 rapportages, die nog niet waren vastgelegd in de wetenschappelijke literatuur.
Spinnenexpert Marie Herberstein, verbonden aan de universiteit van Macquarie in Sydney, zegt:
“Visetende spinnen worden altijd gezien als iets vreemds, maar dit onderzoek geeft argumenten dat dit gedrag minder uitzonderlijk is dan gedacht en overal ter wereld voorkomt. Dat was zeker een verrassing.”
Hoe een spin een vis vangt
Spinnensoorten die ook wel eens een visje verorberen, leven in waterrijke gebieden, waar zij jagen zonder web. Sommige soorten kunnen zelfs zwemmen, duiken en op het wateroppervlak lopen.
Deze semi-waterspinnen slaan hun achterpoten om een steen of plant voor houvast en leggen de voorpoten op het wateroppervlak. Daar wachten ze rustig af. De kleinste rimpeling in het water kan een aanval in gang zetten. De spinnensoorten die op deze manier jagen zijn eigenlijk alleseters, ze pakken dan ook alles uit het water wat beweegt. Meestal bestaat het kostje dan ook uit insecten, maar er wordt dus ook regelmatig een visje genuttigd.
De diertjes zijn ook fysiek prima in staat om vis te eten. Ze hebben een krachtige mond en sterke kaken. Via een beet wordt de vis vergiftigd met een krachtig neurotoxine en gedood. Dan wordt de prooi aan land gebracht en opgepeuzeld., een proces dat wordt vergemakkelijkt doordat door andere chemische stoffen die de spin via de mond uitscheidt, het weefsel van de vis wordt aangetast tot een vloeibaar goedje dat makkelijk te verorberen is.
XXL?
In het algemeen is een roofdier zo’n 42 keer groter dan de prooi die het bejaagt. Sommige visetende spinnensoorten zijn echter veel kleiner dan hun prooi.
De auteurs speculeren dat een Dolomedes okefinokensis (giant fishing spider) van ongeveer 7 gram in staat zou kunnen zijn een vis van 30 gram te kunnen vangen.
Dergelijke ‘supersize’ voedsel kan vooral voor vrouwtjesspinnen tijdens het proces van het produceren van eitjes een heel belangrijk rijke voedselbron zijn of voor spinnen die niet genoeg insecten voor handen hebben.
Bron ©PiepVandaag.nl