Na bijna een eeuw keren Noordse vinvissen terug in Argentijnse wateren. Dit nieuws volgt op eerdere berichten uit andere gebieden dat bepaalde soorten walvissen opduiken. Het kan duiden op een positieve ontwikkeling in de mariene ecologische systemen wereldwijd.
In de afgelopen drie jaar is al vaker bericht over de terugkeer van grote baleinwalvissen naar wateren waar ze al decennialang niet gezien zijn. Nu is er opnieuw nieuws uit Argentinië dat aantoont dat de voordelen van de Internationale Conventie voor de Regulering van de Walvisvangst uit 1946 nog steeds aanhouden. Die conventie maakte een einde aan de onbeperkte walvisvangst. Noordse vinvissen keren nu voor het eerst in lange tijd terug.
Bijna-uitroeiing door jacht
Tijdens de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw leidde overbejaging ertoe dat deze gigantische blauwgrijze walvissen hun voorouderlijke wateren in Argentinië verlieten. Mariano Coscarella, een bioloog en onderzoeker van mariene ecosystemen bij het Argentijnse wetenschappelijke agentschap CONICET. vertelt:
“Na bijna een eeuw van bijna-uitroeiing door jacht, beginnen de populaties van de Noordse vinvis terug te keren naar hun voormalige habitats. De walvissen reproduceren iedere twee of drie jaar, dus het duurde bijna 100 jaar voordat hun populatie een niveau bereikte waarop mensen hun aanwezigheid konden opmerken.”
De Noordse Vinvis , de op twee na grootste walvis ter wereld, kan tot 20 meter lang worden en tot 28 ton wegen. Het is ook een van de snelste walvissen ter wereld en zeker de snelste in zijn grootteklasse. Hij kan over korte afstanden maar liefst een snelheid bereiken van 50 kilometer per uur. Naar schatting leven er wereldwijd 50.000 Noordse vinvissen.
Meerdere walvissoorten keren terug
Naast Noordse vinvissen in Argentinië, toonde een recente enquête in de Seychellen tien groepen van minstens een paar blauwe walvissen. Dit waren de eerste waarnemingen sinds 1966. In maart ontdekte een luchtonderzoeksteam van het New England Aquarium een grijze walvis voor de kust van New England. Deze walvissoort is al meer dan 200 jaar uitgestorven in de Atlantische Oceaan. Ook zij keren wellicht terug.
De grootste dieren op aarde, blauwe vinvissen, keren terug naar de kustwateren van Californië in aantallen die niet meer zijn gezien sinds vóór de walvisindustrie. En in Antarctica, waar veel verschillende walvissoorten komen om te voeden en te paren, heeft recent onderzoek aangetoond dat de Zuidelijke Oceaan opnieuw walvissen aantrekt. Tussen 2018 en 2019 zijn er naar schatting 8.000 zuidelijke vinvissen aangetroffen.
Walvissen bevorderen de mariene ecologie
De terugkeer van walvissen naar hun historische habitat is een veelbelovende ontwikkeling voor mariene ecosystemen wereldwijd. Walvissen spelen een belangrijke rol in het mariene ecosysteem. Zo handhaven ze de voedselketen en bevorderen de groei van plankton, dat op zijn beurt een grote hoeveelheid koolstof uit de atmosfeer absorbeert.
Bron:
- Good News Network
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
©AnimalsToday.nl Sanjay Ghosh