In de komende tien jaar dreigt een vijfde van alle Afrikaanse olifanten het slachtoffer te worden van stroperij en illegale handel. Experts van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) presenteren deze zorgwekkende cijfers maandag tijdens een conferentie over olifanten in Botswana.
IUCN heeft berekend dat er in 2012 ongeveer 22.000 olifanten zijn vermoord in Afrika. Dit is iets minder dan het jaar ervoor, toen er 25.000 olifanten werden gestroopt. De vraag naar ivoor, waar het de stropers om te doen is, neemt echter sterk toe.
Nieuw dieptepunt
Hoewel de gegevens van 2013 nog niet compleet zijn, wijzen voorlopige data erop dat dit jaar een nieuw dieptepunt in de illegale handel in ivoor bereikt zal worden.
“We zien nu al een stijging van 20 procent ten opzichte van het vorige recordjaar 2011”, zegt Tom Milliken van de gespecialiseerde database ETIS. “Dit baart ons ernstige zorgen.”
In totaal werd dit jaar al 41,6 ton ivoor in beslag genomen. Het feit dat er zulke grote partijen ivoor worden verscheept – tot 500 kilo per transactie – is een indicatie dat het om georganiseerde misdaad gaat.
Wereldwijde handel
Het meeste ivoor is bedoeld voor de Aziatische markt. Vooral in China en Thailand is het witte goud geliefd voor het vervaardigen van decoratieve en religieuze ornamenten. Het ivoor verlaat Afrika voornamelijk via Tanzania en Kenia. De afgelopen twee jaar ontdekte ETIS echter een verschuiving van de handelsroutes. Waar het ivoor voorheen vooral via Maleisië, Vietnam en Hong Kong werd verscheept, zijn onder andere Turkije en Spanje inmiddels ook belangrijke tussenhavens.
Dringend actie nodig
Op de top in Botswana zijn vertegenwoordigers van alle betrokken landen aanwezig.
“In het licht van deze nieuwe cijfers kunnen zij niet anders dan concluderen dat concrete maatregelen nodig zijn om de Afrikaanse olifant te redden”, zegt Holly Dublin, voorzitter van de IUCN-expertcommissie voor Afrikaanse olifanten.
De verwachting is dan ook dat de top zal leiden tot verscherping van nationale wetten om de illegale handel te stoppen.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?