Terwijl de dood van Cecil nog steeds de gemoederen bezighoudt, speelt er zich in Kenia een andere tragedie af. Slechts een paar dagen na Cecil’s dood werden in het Tsavo West National Park in één nacht, vijf zeldzame ‘Giant Tusker’ olifanten gedood door stropers. Deze Giant Tuskers zijn zeer zeldzaam en leven alleen nog maar in Kenia.
Op maandagavond 28 juli ontvingen park rangers de melding dat er in het park schoten waren gehoord. Direct werd er een grote zoektocht opgezet, zowel op de grond als in de lucht. Dinsdagochtend werden de overblijfselen van een vrouwtjesolifant en vier jongvolwassen olifanten gevonden. Alle vijf de dieren waren van dichtbij neergeschoten en misten hun slagtanden.
Autoriteiten in Kenia hebben drie mannen gearresteerd die verdacht worden van het doden van deze vijf dieren. In hun huizen werden bebloede bijlen, handvaten en schoenen gevonden. Tijdens de zoektocht naar de mannen werden speurhonden ingezet.
Kenyan Wildlife Service:
“De vermoedelijke stropersbende bestaat uit vier Tanzanianen die over de grens opereren en hierbij hulp krijgen van lokale Kenianen. Wij vermoeden dat ze motors hebben gebruikt om met de slagtanden te kunnen ontsnappen”.
Keniaanse autoriteiten zeggen vooruitgang te boeken in hun strijd tegen stroperij. Vorig jaar werden 550 nieuwe rangers aangenomen en er wordt gebruik gemaakt van GPS-technologie om dreiging bij olifanten te meten aan de hand van hun beweging en snelheid.
Kenyan Wildlife Service:
“Onze kennis van zaken rondom de bescherming van deze dieren is toegenomen. We boekten succes. Juist daarom komt dit zo onverwacht”.
Een paar dagen na deze grote slachting wordt het drama nog groter. Rangers van het park vinden een jong olifantje van 6-7 maanden oud alleen in de buurt van de plek waar zijn familie vermoord werd. Te jong om van waarde te zijn voor de stropers, werd dit mannetje niet gedood. Losoito, vernoemd naar de plek waar zijn familie werd gevonden, werd opgevangen door The David Sheldrick Wildlife Trust. Ondanks alle hulp, was het emotionele trauma dat Losoito had opgelopen te groot en stierf hij slechts een paar dagen later. Dit brengt de teller van dit drama helaas op zes olifanten.
De Afrikaanse olifant begeeft zich in een zeer benarde situatie. Alleen al tussen 2010 en 2012 werden ongeveer 100.000 olifanten gedood door stropers en de vraag naar ivoor lijkt alleen maar toe te nemen. Als deze trend zich zo doorzet, kan de Afrikaanse olifant over tien jaar uitgestorven zijn.
Bronnen: Washington Post, The Dodo ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Verschrikkelijk! Dit moet stoppen!
…..en het gaat maar door en door en door……..
Red onze olifanten ons kostbaar dierenrijk!